Eco és a nagy kísérlet: A rózsa neve

Mivel minden szentnek maga felé hajlik a keze, így egy menő könyvtár kerül a látóterünkbe a mai ajánlóban. Kedves Olvasóm, el kell, hogy keserítselek, Sean Connery igéző arca és színészi játéka csak egyetlen réteget tud visszaadni abból, amit a könyv elénk tár. Ha szereted a középkorban játszódó krimit, elragadott Ken Follett világa, akkor ez a te filmed! Egy szerzetesi közösségben sorra történnek a gyanúsabbnál gyanúsabb halálesetek. Vilmos, a bölcs, daróc ruhás Sherlock Holmes és Adso, a zöldfülű, fiatal szerzetes párosa elképesztően izgalmas nyomozást folytat. Körülöttük pedig feltárul a kolostor és egy páratlan könyvtár színekkel és intrikákkal teli világa. A szöveghez azonban vértezd fel magad! Mert irodalomtudományi nehézbombázó. Az olasz Esterházy Péter (kettejüknek még a halála is válhatatlan egymástól) jól feladja a leckét. Ritkán esik meg olyan, hogy egy szerző részletes értelmezési instrukciót ír a saját regényéhez. Amolyan használati utasítást, mert ebben a

Legyen hó, legyen jó!Igen, tisztában vagyok vele, hogy ez a „lemez” majdnem minden kislányos családban szinte állandóan forog. Még mi se untuk meg. De csak azért, mert felnőtteknek is szól. 👪
Ajánlómmal szeretném kicsit árnyaltabbá tenni azt a képet, amit erről a történetről első vagy sokadik ránézésre kialakítottunk. Lássuk, mi is történik igazából:

Adott két lány. Boldog testvérei egymásnak. 👭 A nagyobbik más, és ezzel kárt okoz a kisebbiknek. Innentől jön a bonyodalom, ugyanis ettől a perctől kezdve, hiába teszik meg a szülők, ami tőlük telik. Ráadásul el is veszítjük őket. Csak az intelmeik maradnak hátra, és a fájdalom. A gyászé, és a megszakadt kapcsolaté is. Elza embergyűlölő, szorongó pánikbeteg lesz, aki erőnek erejével próbálja magát a felszínen tartani, mert mindenki ezt várja el tőle, miközben Anna szeretetéhsége annyira pusztító, hogy az első kedves szóra elmenne bárkivel, és naná, hogy rosszul választ.

Egy pszicho-thriller témája is lehetne. De a Disney a Grimm mesék megfilmesítésével már rég ilyen körökben mozog. Viszont itt most nincs más, csak a forgatókönyv, semmi kötöttség. Napozzon csak az a hóember! Úgyis ideje leszámolni a klisékkel!
Ha jön a nyár
„Te komolyan igen-t mondtál egy tagnak, akit aznap ismertél meg?”

Biztos, hogy egy vadidegen herceg a megoldás? És ha nem épp jóindulatú, hanem maga Kékszakáll? Biztos, hogy csak a szerelmes csók a kiút a rossz családi közegből? Nem inkább a dolgok kitartó tisztázni akarása, akkor is, ha elsőre nem talál értő fülekre?


Aztán mi van azzal, hogy az ember leányával szemben mindenki elvárja, hogy "jókislány" legyen, de őt fojtogatja ez a szerep? Mi a teendő ilyenkor? Önmagam legyek, vagy teljesítsem a kötelességemet? Kínzó kérdések, rögös út a válaszokig, és vele együtt zuhanás a gyógyulásba, amivel csak nyerni lehet: szeretetet, testvért, barátot, boldog és békés birodalmat. 💗 👩 👑
Szóval, ide nekünk egy-két önkritikus megszólalást, szerelmi háromszöget, örökbefogadást (Kristoff hivatalosan is troll), kotnyeles rokonságot, ármányt és a testvéri szeretet győzedelmét!
S a megoldások? Maiak, tanulságosak, használhatóak, elgondolkodtatóak. 😌


Megjegyzések