Országos Könyvtári Napok a Huszár Gál Városi Könyvtárban

  A Huszár Gál Városi Könyvtár idén is csatlakozik az Országos Könyvtári Napok programsorozathoz, melynek keretében október első hetében különböző programokkal, előadásokkal várja látogatóit. SÉMÁINK FOGSÁGÁBAN – VÁGYI PETRA ELŐDÁSA Október 1-jén, kedden 17 órától Vágyi Petra klinikai szakpszichológus, haladó sématerapeuta előadásán vehetnek részt az érdeklődők. Talán már felfigyeltünk arra, hogy az életünkben vannak bizonyos kellemetlen, önsorsrontó ismétlődések. Egyes helyzetek - mintha csak benyomnának rajtunk egy piros gombot - automatikus folyamatot indítanak be: visszatérő gondolatokat ébresztenek bennünk, ezektől rossz érzéseink támadnak, melyek hatására mindig hasonlóan cselekszünk, pedig már sokszor megtapasztaltuk, hogy viselkedésünk nem a kívánt irányba vezet. Ilyenkor egy sémavezérelt működést élünk át. A sématerápia segít végiggondolni, hogy mit miért teszünk, lerakni az olyan meggyőződéseket és automatizmusokat, amelyek már nem szolgálnak minket, megérezni, hogy aktuá

Legyen hó, legyen jó!



Igen, tisztában vagyok vele, hogy ez a „lemez” majdnem minden kislányos családban szinte állandóan forog. Még mi se untuk meg. De csak azért, mert felnőtteknek is szól. 👪
Ajánlómmal szeretném kicsit árnyaltabbá tenni azt a képet, amit erről a történetről első vagy sokadik ránézésre kialakítottunk. Lássuk, mi is történik igazából:

Adott két lány. Boldog testvérei egymásnak. 👭 A nagyobbik más, és ezzel kárt okoz a kisebbiknek. Innentől jön a bonyodalom, ugyanis ettől a perctől kezdve, hiába teszik meg a szülők, ami tőlük telik. Ráadásul el is veszítjük őket. Csak az intelmeik maradnak hátra, és a fájdalom. A gyászé, és a megszakadt kapcsolaté is. Elza embergyűlölő, szorongó pánikbeteg lesz, aki erőnek erejével próbálja magát a felszínen tartani, mert mindenki ezt várja el tőle, miközben Anna szeretetéhsége annyira pusztító, hogy az első kedves szóra elmenne bárkivel, és naná, hogy rosszul választ.

Egy pszicho-thriller témája is lehetne. De a Disney a Grimm mesék megfilmesítésével már rég ilyen körökben mozog. Viszont itt most nincs más, csak a forgatókönyv, semmi kötöttség. Napozzon csak az a hóember! Úgyis ideje leszámolni a klisékkel!
Ha jön a nyár
„Te komolyan igen-t mondtál egy tagnak, akit aznap ismertél meg?”

Biztos, hogy egy vadidegen herceg a megoldás? És ha nem épp jóindulatú, hanem maga Kékszakáll? Biztos, hogy csak a szerelmes csók a kiút a rossz családi közegből? Nem inkább a dolgok kitartó tisztázni akarása, akkor is, ha elsőre nem talál értő fülekre?


Aztán mi van azzal, hogy az ember leányával szemben mindenki elvárja, hogy "jókislány" legyen, de őt fojtogatja ez a szerep? Mi a teendő ilyenkor? Önmagam legyek, vagy teljesítsem a kötelességemet? Kínzó kérdések, rögös út a válaszokig, és vele együtt zuhanás a gyógyulásba, amivel csak nyerni lehet: szeretetet, testvért, barátot, boldog és békés birodalmat. 💗 👩 👑
Szóval, ide nekünk egy-két önkritikus megszólalást, szerelmi háromszöget, örökbefogadást (Kristoff hivatalosan is troll), kotnyeles rokonságot, ármányt és a testvéri szeretet győzedelmét!
S a megoldások? Maiak, tanulságosak, használhatóak, elgondolkodtatóak. 😌


Megjegyzések