Eco és a nagy kísérlet: A rózsa neve

Mivel minden szentnek maga felé hajlik a keze, így egy menő könyvtár kerül a látóterünkbe a mai ajánlóban. Kedves Olvasóm, el kell, hogy keserítselek, Sean Connery igéző arca és színészi játéka csak egyetlen réteget tud visszaadni abból, amit a könyv elénk tár. Ha szereted a középkorban játszódó krimit, elragadott Ken Follett világa, akkor ez a te filmed! Egy szerzetesi közösségben sorra történnek a gyanúsabbnál gyanúsabb halálesetek. Vilmos, a bölcs, daróc ruhás Sherlock Holmes és Adso, a zöldfülű, fiatal szerzetes párosa elképesztően izgalmas nyomozást folytat. Körülöttük pedig feltárul a kolostor és egy páratlan könyvtár színekkel és intrikákkal teli világa. A szöveghez azonban vértezd fel magad! Mert irodalomtudományi nehézbombázó. Az olasz Esterházy Péter (kettejüknek még a halála is válhatatlan egymástól) jól feladja a leckét. Ritkán esik meg olyan, hogy egy szerző részletes értelmezési instrukciót ír a saját regényéhez. Amolyan használati utasítást, mert ebben a

Manal al-Sharif: Merj vezetni! - Egy szaúdi nő harca az egyenlőségért a férfiak királyságában

 


Ha valaki megkérdezné tőlem, mely könyvet tartom a leginspirálóbbnak vagy mely könyv volt eddig a legnagyobb hatással rám egész biztosan Manal al-Sharif: Merj vezetni című könyvét ajánlanám.

Manal al-Sharif nevét egy évtizede ismerte meg a világ, amikor szaúdi nőként autót vezetett, ami miatt rövidesen letartóztatták, és mindenféle további magyarázat nélkül börtönbe zárták, annak ellenére, hogy jogosítvánnyal rendelkezett, és az országban semmi sem tiltotta, hogy a nők vezethessenek, kivéve a „szokásokat”.
 
Nos, ha még így sem ismered fel Manal al-Sharif nőjogi aktivista nevét itt az ideje megismerkedni vele. Manal 1979-ben született a Szaúd-arábiai Mekkában. Szegény családban és szigorúan vallásos társadalomban nőtt fel, ahol sokszor lelki és testi fenyítéseknek is ki volt téve testvéreivel együtt. Merj vezetni című könyve Magyarországon ugyan már 2018-ban megjelent nekem még csak most volt alkalmam elolvasni. (Fontosnak tartom hozzáfűzni azt is, hogy a könyv megjelenése óta eltelt időszakban történtek változások Szaúd-Arábiában a jogszabályokat illetően.) Mindig is vonzott a muszlim életmód és kultúra részben, ezért is döntöttem úgy hogy elolvasom könyvét és bővítem ismereteimet. Számomra és úgy vélem mindenki más számára is, aki már elolvasta könyvét hihetetlenül inspiráló és egyben sokkoló hatású volt! Történetét bebörtönzésével kezdi, majd áttér gyerekkorára és onnan meséli tovább életének fontosabb eseményeit, fordulópontjait, hogy minél jobban átérezzük egy szaúdi nő helyzetét és azt is megértsük, hogyan vált radikális iszlamistává, majd határolódott el mindettől. Bevallom voltak részek, ahol letettem a könyvet, mert szükségem volt egy kis időre átgondolni az olvasottakat.

Azt például tudtad/tudtátok, hogy Szaúd-Arábiában egy nő élete végéig kiskorúnak számít, ezért először az apja, majd a férje, végül özvegyként a fia a gyámja. Férfi gyám nélkül ugyanis nem intézhetnek olyan természetesnek vélt dolgokat, mint bevásárlás, orvosi vizsgálat, illetve az iskoláztatás sem annyira egyszerű, mint például nálunk Európában. 2019-től pedig új jogszabály lépett hatályba, miszerint a bíróságoknak SMS-ben kötelességük értesíteni a nőket, ha megváltozott családi státuszuk. Erre az intézkedésre azért volt szükség, mert azelőtt a férfiak úgy is elválhattak feleségüktől, hogy azokat nem értesítették róla. Ami szintén megdöbbentő számomra, hogy a televíziót, internetet ugyan használják, az iszlám vallásban bizonyos zenei előadások hallgatása mégis bűnnek számít.
 

Manal édesanyja sokat küzdött, hogy lánya tanulhasson, mely áldozatoknak meg lett a gyümölcse. Abban a társadalomban, amelyben a nők ennyire el vannak nyomva, úgy gondolom hatalmas elismerés az ország első női információbiztonsági terültén dolgozó alkalmazottnak lenni. Manal részletesen leírja, milyen nehézségeken kellett keresztülmennie, hogy a Szaúd-arábiai Aramco olajipari vállalatnál betöltse ezt a posztot. Őszintén megvallva azok az akadályok, amelyek az útjába álltak engem megrémítettek, ám Manal ezektől a „pofonoktól” csak még erősebb lett. Ennek köszönhetően 2011-ben egy női csoport, köztük Manal al-Sharif-al mozgalmat indított az egyik közösségi média felületén „Women2Drive” kampánynévvel. Céljuk az volt, hogy minél több szaúdi nőt bevonjanak abba a kezdeményezésbe, mely végül Manal bebörtönzéséhez köthető. Ennél a résznél szeretném megemlíteni, hogy mozgalmuk nem egyedül álló eset. 1990-ben Rijádban 47 szaúdi nő vezetett együtt autójával tiltakozásul a vezetési tilalom ellen. Ennek következményeként egy napra börtönbe zárták őket, útlevelüket elvették és voltak, akik az állásukat is elveszítették.
 

Manal jelenleg Ausztráliában él és bebörtönzése óta is kampányol a Szaúd-Arábiában élő nők jogaiért (ahova ő maga nem térhet vissza), valamint a világ különböző országaiban tart előadásokat. Egy kis érdekesség zárásként: Manal al-Sharif bár két fiúgyermek édesanyja a fiúk személyesen még nem találkozhattak. Ennek okát a könyvben részletesen leírja, ha kíváncsi vagy rá, ragadd a kezedbe könyvét és olvasd el hogyan vált azzá az erős nővé, akinek az akaratereje úgy gondolom szorosan összeköthető a Szaúd-Arábiában történt változásokkal.
 
A Women2Drive jelmondatává vált idézettel szeretnék, elköszöni:
 
„Az eső egyetlen vízcseppel kezdődik!”

 
Kellemes olvasást kívánok!
 
- KD -

Megjegyzések