Eco és a nagy kísérlet: A rózsa neve

Mivel minden szentnek maga felé hajlik a keze, így egy menő könyvtár kerül a látóterünkbe a mai ajánlóban. Kedves Olvasóm, el kell, hogy keserítselek, Sean Connery igéző arca és színészi játéka csak egyetlen réteget tud visszaadni abból, amit a könyv elénk tár. Ha szereted a középkorban játszódó krimit, elragadott Ken Follett világa, akkor ez a te filmed! Egy szerzetesi közösségben sorra történnek a gyanúsabbnál gyanúsabb halálesetek. Vilmos, a bölcs, daróc ruhás Sherlock Holmes és Adso, a zöldfülű, fiatal szerzetes párosa elképesztően izgalmas nyomozást folytat. Körülöttük pedig feltárul a kolostor és egy páratlan könyvtár színekkel és intrikákkal teli világa. A szöveghez azonban vértezd fel magad! Mert irodalomtudományi nehézbombázó. Az olasz Esterházy Péter (kettejüknek még a halála is válhatatlan egymástól) jól feladja a leckét. Ritkán esik meg olyan, hogy egy szerző részletes értelmezési instrukciót ír a saját regényéhez. Amolyan használati utasítást, mert ebben a

Emoji, lájk, poszt...Az meg mi a szösz? - A net-szleng bemutatása

 



Az internethasználat befolyásolja a nyelvhasználatot. Főleg a fiatalok körében vehető észre, hogy az internetes nyelv megjelenik a napi szóhasználatukban. Azonban nem hagyhatjuk figyelmen kívül a többi korosztályt sem, hiszen őket is érinti, befolyásolja az interneten látott és hallott tartalom. 

Nézzük meg, hogy melyek a digitális nyelvhasználat fő jellemzői:

  • angol nyelv hatása pl.: lájkol
  • rövidítések használata pl.: am
  • helyesírási módosulások pl.: asziszi
  • képszerűség pl.: emoji, mémek
  • új szókincs létrejötte pl.: blogger

A digitális írástudás csoportösszetartó, de nyelvileg kizáró funkció. A digitális írástudás több írástudást, műveltséget fog át. A digitális világban való eligazodáshoz szükség van az értő olvasás és az írástudás képességére. Azonban ezek mellett fontos, hogy pontosan tudjunk keresni, és a megszerzett információkat kritikusan kezelni. Ha ezek a képességek hiányosak, vagy ezt a sajátos nyelvezetet nem ismerik meg a különböző korosztályok, akkor digitális szakadék alakul ki közöttük. 
Vizsgálatok kimutatták, hogy a netnyelv az úgynevezett offline hétköznapokban is benne van. Tehát a mindennapi nyelvhasználatba beépült. 

Két alapvető kommunikációs rendszer létezik, az egyik a beszéd, a másik az írás. Míg a szóbeli kommunikáció spontán, laza, informális, grammatikailag kevésbé korrekt, addig az írásbeli kommunikáció kötött, választékos és formális. Láthatjuk, hogy ezeket a rendszereket eltérő nyelvi tendenciák jellemzik. 

Az internetes nyelvhasználatban az írott nyelv közelít a beszélt nyelvhez. Jó példa erre a chatelés. Röviden, tömören fogalmazunk, néhol még helytelenül is írunk, azonban megértenek így is minket. Így újfajta nyelvhasználat jön létre, melyhez újfajta szabály- és normarendszer épül.  Másodlagos írásbeliség, új beszéltnyelviség, írott beszélt nyelv, virtuális szóbeliség, írva csevegés, digilektus, mindegyik kifejezés ezt az új nyelvrendszert foglalja magába. 

A másodlagos írásbeliség ötvözi az írásbeli és a szóbeli forma jellegzetességeit. Kialakulásának az oka a felgyorsult üzenetváltás. Mint ahogy azt fentebb említettük a chatnél megfigyelhető, hogy lazábban fogalmazunk, hiányosabb a szerkesztésmódunk. Ezáltal igénytelenebbé válik az írásmódunk. 

Jöjjön néhány példa a netspeak, azaz az internetes nyelvre:
  1. Lájk - A Facebook közösségi oldalon a "like", azaz a "tetszik" gomb használata, mely azt jelenti, hogy tetszik, kedvel valakit vagy valamit. 👍

  2. LOL - Laugh Out Loud. A digitális kommunikációban használt kifejezés. Főként a chaten és az online kommunikációban használják. Jelentése nevetés, jókedv. 😂
  3. Legugliz - Egy szóra vagy kifejezésre rákeres a Google internetes keresőoldalon.


  4. Link - Elektronikus utalás, kapcsolat. Interneten az egyes csomópontokat, például szövegeket, képeket, (hiper)linkek kötik össze, melyek együtt alakítják ki a sajátos hálószerkezetet. Az angol "link" szóból ered, jelentése: összeköt, összefűz.

  5. Megoszt - Leggyakrabban közösségi oldalakhoz kötődő ige. 
    1. Szöveges üzenetet, multimédiás tartalmat közzétesz a világhálón. 
    2. A közösségi oldalon található funkció. Szöveges üzenetet, fényképet, zenét, videót, hírt, honlapajánlót tesz közzé a közösségi oldal üzenőfalán, hírfolyamában bejegyzésként.


  6. OK - Az oké rövidítése. Jelentése minden rendben, nagyszerű, megfelelő, klassz. 🆗

  7. Posztol - A közösségi oldalon, fórumban vagy blogon megjegyzést, üzenetet, hírt, képet, videót, zeneszámot, weblinket stb. közzétesz.


  8. XD (ikszdé) - Érzelemkifejező jel, gyakran használt emotikon. Azt fejezi ki, hogy használója nagyon viccesnek, humorosnak tart valamit. 😆 Változatai: xD, x”D, xĐ, XDDDDDDDDDDD
Mi az az emoji (emodzsi)? 😀😊😅😖😛😎😇😂😨😪😬😫😮😭😷😏
Más néven emotikon vagy szmájli. A japán nyelvből jön. Weboldalakon és az elektronikus üzenetküldésnél használat piktogram, hangulatjel; kép és karakterek egysége. Korrekciós eszköz, mely a másodlagos írásbeliség korlátait hivatott eltüntetni. Kreatív kifejezési forma, mely az írás vizuális komponense. 2015-ben az év szava az Oxford Szótár szerkesztőbizottsága szerint a sírva nevetős emoji:

Mennyire értesz emojiul? A kvízből kiderül 😉

Mik azok a mémek?
Rövid, metaforikus jelentést hordozó képel, melyek a szöveggel alkotnak egységet. Az online kommunikáció speciális szegmense, mely gyorsan és kaotikusan terjed. Virtuálisan terjednek, remixelhetőek. A közösségi média kulcselemei. 








 

 


Megjegyzések