Eco és a nagy kísérlet: A rózsa neve

Mivel minden szentnek maga felé hajlik a keze, így egy menő könyvtár kerül a látóterünkbe a mai ajánlóban. Kedves Olvasóm, el kell, hogy keserítselek, Sean Connery igéző arca és színészi játéka csak egyetlen réteget tud visszaadni abból, amit a könyv elénk tár. Ha szereted a középkorban játszódó krimit, elragadott Ken Follett világa, akkor ez a te filmed! Egy szerzetesi közösségben sorra történnek a gyanúsabbnál gyanúsabb halálesetek. Vilmos, a bölcs, daróc ruhás Sherlock Holmes és Adso, a zöldfülű, fiatal szerzetes párosa elképesztően izgalmas nyomozást folytat. Körülöttük pedig feltárul a kolostor és egy páratlan könyvtár színekkel és intrikákkal teli világa. A szöveghez azonban vértezd fel magad! Mert irodalomtudományi nehézbombázó. Az olasz Esterházy Péter (kettejüknek még a halála is válhatatlan egymástól) jól feladja a leckét. Ritkán esik meg olyan, hogy egy szerző részletes értelmezési instrukciót ír a saját regényéhez. Amolyan használati utasítást, mert ebben a

Utazz az időben kávéval!

Egy különös városi legenda szerint a Funiculi Funicula kávézónak, ha egy bizonyos székére ráülsz – de csak arra a bizonyos székre – akkor kívánságod szerint a múltba vagy a jövőbe repít egy különleges kannából szertartásosan kiöntött kávé. Viszont az időutazásnak szigorú szabályai vannak, amiket be kell tartani, különben végzetes következményei lesznek:

1.  Az időutazás során kizárólag azokkal találkozhatsz a múltban, akik megfordultak már a kávézóban.

2.     Bármit teszel is „odaát”, a jelent nem változtatja meg.

3.    A kérdéses széken általában ül valaki, de néha elhagyja a helyét. Csak ilyenkor lehet elfoglalni azt a széket.

4.     Az időutazás közben nem állhatsz fel, vagy ülhetsz át máshová.

5.     Az utazás akkor kezdődik, amikor kitöltik a kávét, és akkor végződik, amikor kiürül a csésze. De meg kell inni a kávét, mielőtt kihűl.

És még nem ért véget a bosszantó szabályok sora… Sokan mégis késztetést éreznek rá, hogy ellátogassanak a japán kávézóba és kikérjék a hétköznapinak nem mondható feketéjüket.

 

Négy nőt - Kei, Hirai, Fumiko és Kohtake – a szabályok sem akadályozták meg abban, hogy utazzanak az időben és láthassák a számukra fontos személyt, esetleg még beszéljenek is vele. Négyüknek a kávézó jelenti a menedéket, segítséget. Itt nem feltétlen a kávé életmentő erejére kell gondolni.😀😂 Holott az sem egy utolsó szempont, hogy isteni finom feketét adnak, a vendég ízlése és kívánsága szerint.


„Kohtakénak és más ínyenceknek kedveskedve azonban Nagare a csöpögtetős módszert alkalmazta, ami jobban kihozza a kávé aromáját. Ehhez előbb papírszűrőt helyezett egy tölcsérbe, beleöntötte az őrölt kávébabot, majd egy kannából leforrázta. Úgy tartotta, hogy ezzel az eljárással rugalmasabban alkalmazkodhat vendégei egyéni ízléséhez, s a forró víz hőfokának módosításával jobban tudja szabályozni az ital keserűségét és csersavasságát. Mivel a kávézóban nem játszottak háttérzenét, mindig hallani lehetett, ahogy a kávé lassan lecsöpög a gyűjtőedénybe. Mikor Kohtake meghallotta ezt a hangot, elégedetten elmosolyodott. Kellemesnek érezte a kávéra való várakozást.”
– A nővérek -146 -147. p.

 

A történetben nincs sok szereplő, minden egyes fejezet egy másik évbe és egy másik női karakter életébe enged bepillantást. Ami állandó, az a helyszín és a kávé, valamint maga a tény, hogy lehet az időben utazni.

A regényt pár nap alatt elolvastam, nemcsak azért, mert rövid terjedelmű, hanem mert nagyon olvastatja magát. Különösen tetszett az időutazás ténye és rejtélye, valamint az, hogy mindegyik fejezet más karakter történetét írja le. A leírásból teljesen átjött a vendéglátóhely atmoszférája, magával ragadt, sőt  éreztem a készülő kávé illatát. ☕

Betérnél a Funiculi Funiculaba egy forró kávéra, ha tudnád, hol van? Visszatérnél a múltba, mindazok után, amit olvastál? Ha igen, akkor kivel találkoznál?

 - D -




 



Megjegyzések