Eco és a nagy kísérlet: A rózsa neve

Mivel minden szentnek maga felé hajlik a keze, így egy menő könyvtár kerül a látóterünkbe a mai ajánlóban. Kedves Olvasóm, el kell, hogy keserítselek, Sean Connery igéző arca és színészi játéka csak egyetlen réteget tud visszaadni abból, amit a könyv elénk tár. Ha szereted a középkorban játszódó krimit, elragadott Ken Follett világa, akkor ez a te filmed! Egy szerzetesi közösségben sorra történnek a gyanúsabbnál gyanúsabb halálesetek. Vilmos, a bölcs, daróc ruhás Sherlock Holmes és Adso, a zöldfülű, fiatal szerzetes párosa elképesztően izgalmas nyomozást folytat. Körülöttük pedig feltárul a kolostor és egy páratlan könyvtár színekkel és intrikákkal teli világa. A szöveghez azonban vértezd fel magad! Mert irodalomtudományi nehézbombázó. Az olasz Esterházy Péter (kettejüknek még a halála is válhatatlan egymástól) jól feladja a leckét. Ritkán esik meg olyan, hogy egy szerző részletes értelmezési instrukciót ír a saját regényéhez. Amolyan használati utasítást, mert ebben a

Szerelem álruhában - Never Been Kissed

Drew Barrymore a romkomok koronázatlan királynője. Mai ajánlónkban A bambanő című filmje kerül terítékre. 

Úgy tűnik, a csókok végigkísérik a karrierjét, hiszen az alkotók a történetet eredetileg Never been kissed-re keresztelték (nyers fordításban ez annyit tesz, "még soha nem volt megcsókolva"). És még csak nem is sejti a mi szeleburdi hősnőnk, hogy 2004-ben Adam Sandlertől nem csak egyet, de rögtön ötvenet fog kapni...

Szeretem azokat a filmeket, amelyekben a sztoriba irodalmi párhuzamot csempésznek. Itt Shakespeare Ahogy tetszik című műve került a középpontba. Pontosabban az álruha ereje. 💃 Hogy mi mindenre vagyunk képesek, ha rejtőzködünk, és mekkora bátorság kell ahhoz, hogy valaki önmaga lehessen. Szerencsére mindezt átszövi az ezredforduló valósága, s vele az amerikai középiskolák bájosan klisés világa.

Lám, a téma örök, csak a díszlet változik…

Képzeld el, hogy te vagy a kis béna, akit mindenki beskatulyáz, mert olyan naiv vagy, jólelkű, kissé kényszeres, és persze maximalista. Kapsz egy feladatot, ami elindít a múltad feldolgozásának útján. Sőt, újrajátszhatod, mi több, kiköszörülheted azokat a csorbákat, amik végigkísérték a kamasz éveidet.

Jól hangzik, ugye?


Aztán persze alaposan megkavarod az egészet, mert beleszeretsz abba, akibe nem kéne, miközben olyan vad kalandokat élsz meg, amikről tiniként nem is álmodtál. Főleg, hogy most a tesód is a te oldaladon áll, nem a cikizőkén.



Josie pont egy ilyen szituációban találja magát, és hogy hogyan keveredik ki belőle? Megtudhatjuk a filmből!

Képeink forrása

-K-


Megjegyzések