Eco és a nagy kísérlet: A rózsa neve

Mivel minden szentnek maga felé hajlik a keze, így egy menő könyvtár kerül a látóterünkbe a mai ajánlóban. Kedves Olvasóm, el kell, hogy keserítselek, Sean Connery igéző arca és színészi játéka csak egyetlen réteget tud visszaadni abból, amit a könyv elénk tár. Ha szereted a középkorban játszódó krimit, elragadott Ken Follett világa, akkor ez a te filmed! Egy szerzetesi közösségben sorra történnek a gyanúsabbnál gyanúsabb halálesetek. Vilmos, a bölcs, daróc ruhás Sherlock Holmes és Adso, a zöldfülű, fiatal szerzetes párosa elképesztően izgalmas nyomozást folytat. Körülöttük pedig feltárul a kolostor és egy páratlan könyvtár színekkel és intrikákkal teli világa. A szöveghez azonban vértezd fel magad! Mert irodalomtudományi nehézbombázó. Az olasz Esterházy Péter (kettejüknek még a halála is válhatatlan egymástól) jól feladja a leckét. Ritkán esik meg olyan, hogy egy szerző részletes értelmezési instrukciót ír a saját regényéhez. Amolyan használati utasítást, mert ebben a

#maradjotthon nézzél tévét


#maradjotthon #kijárásitilalom! 
Jó, rendben, de mi van, ha már a lakás minden centiméterét átsúroltam, rendet raktam a gardróbban, kiselejteztem, amire már nincs szükségem? Nos az ilyen esetekre (persze, ha van kerted vagy erkélyed és szép az idő, inkább olvass valamit a szabadban 🌸🌳) egy-egy jó kis sorozatmaraton mindig tuti ötlet! 📺 Én személy szerint a pszichothrillerek, krimik megszállottja vagyok, ezért most olyan sorozatokat szeretnék bemutatni, melyek biztosan elnyerik a tetszésed, ha te is odavagy, ezekért a műfajokért. 😃


Kezdjük is el az első számú kedvencemmel, melyet egyszer végig nézni nekem nem volt elég! A spanyol alapra épülő Mondj egy mesét (Tell me a story) sorozat a világ legismertebb meséit gondolja újra. A sorozat születése Kevin Williamson nevéhez fűződik, aki nem más, mint a Sikoly-filmek 😲 és a Vámpírnaplók-széria 🧛producere. A thrillersorozat közismert meséi, nem a gyermekeknek szánt szelídített változatokból merít, hanem az eredeti, sötét ösztönökre hajazó Grimm-verziókat adaptálja. 

Az első évadban A három kismalac, Piroska és a farkas, illetve Jancsi és Juliska története elevenedik meg a mai New Yorkban, szerelemmel, bosszúval és gyilkossággal fűszerezve. A film történetének Jancsi és Juliska vezérmotívuma az anyagi jólétet biztosító pénzre, a Három kismalac a bosszú vezérelte üldözésre, míg a Piroska és a farkas szál az eltévelyedett szexualitásra fókuszál – mindezt perverz vágyakkal fűszerezve. A három meséből szövődően látszólag három szálon is futnak az események, ám a szereplők néha átláthatatlanul bonyolult viszonyai következtében a történetek végére a sorozat egy teljes egésszé áll össze. Az első évad szereplői olyan tehetségek, mint például Paul Wesley, Danielle Campbell, James Wolk, vagy mindenki kedvence Kim Cattrall


Őszintén szólva miután véget ért az első évad alig vártam a másodikat, mely 2019. decemberében el is rajtolt. Második évad egy kisebb visszaesést jelentett számomra. Az egyetlen komolyabb változás az első évadhoz képest a történetszálban történt, ugyanis a második szezonban már a legelső epizódban egyértelművé válik a karakterek közötti kapcsolat, míg a korábbiakban ez egy ideig rejtélynek bizonyult. Az első évadtól teljes mértékben eltér a második évad három meséje, ezért bárki bekapcsolódhat anélkül, hogy bármilyen információja lenne róla. Ezt az is bizonyítja, hogy az előző részekből ismert Paul Wesley és Danielle Campbell a második évadban is szerepelnek. Ebben a szériában három legendás hercegnő - A Szépség és a Szörnyeteg, Csipkerózsika és Hamupipőke - történetével találkozhatsz újra olyan formában, ahogyan még sohasem láttad. 

Akik szeretik a meséket, azoknak újdonságot jelenthet újszerű, modernizált nézőpontból újraélni őket. Akik pedig úgy gondolták eddig, hogy a mese csak gyerekeknek való, a Mondj egy mesétől most megváltozik a véleményük.

Korhatár: 

A második sorozat, amit bátran ajánlok a Te (You) című amerikai pszichothriller. A sorozat első évadának alapját Caroline Kepnes regénye adja, ami 2014-ben jelent meg. Érdekesség a sorozatról, hogy a Lifetime-on lett bemutatva 2018. szeptember 9-én Amerikában, világszerte viszont a Netflixen lett bemutatva 2018. december 26-án. A sorozatnak kevés volt a nézőközönsége mielőtt bemutatták volna a Netflixen, azonban első évad bemutatása után 40 millió ember nézte meg a sorozatot a streaming szolgáltatónál. A második évad már csak a Netflixen jelent meg 2019. december 26-án.

Szimpatikus pszichopata?! Ez lenne a történet főhőse, Joe (Penn Badgley, akit a Gossip Girl Dan-eként biztosan ismersz már) egy mindenki által kedvelt, szerény, visszahúzódó fiú, aki egy könyvesbolt tulajdonosa. 
A történet ott kezdődik mikor a szép és naiv Beck (Elizabeth Lail) egy nap besétál a könyvesboltba és azonnal magába bolondítja Joe-t. Kapcsolatuk lépésről lépésre halad, randizgatnak, amiből arra következtethetnénk, hogy ez egy teljesen átlagos romantikus sorozat lesz. Ám egy különbség, azért mégis van: méghozzá, hogy Joe egy szociopata és követi a lányt, a social media felületeit feltöri, és kapcsolatait megnyirbálja csak azért, hogy szerelmük beteljesüljön. Mindezt természetesen a lány háta mögött. Tetteinek létjogosultságot is ad folyamatos narrációjával a sorozat alatt, ami egyébként velünk is elfogadtatja, hogy olykor döntései mennyire jogosak és megérhetőek. Maga Joe tettei, húzásai, gyilkolásai és az egész folyamat kitervelése elég izgalmassá teszik a sorozatot, illetve a folyamatos lebukás veszélyének feszültségét is nagyon jól tudja kezelni.


Ha szeretted a Dexter 🔪 című sorozatot, akkor érdemes  legalább egyszer megnézni a You-t és ha tetszett ne aggódj, idén tavasszal bejelentették, hogy jön a harmadik évad is!

Korhatár:





Ha az előbbi két sorozat igazán meghozta a kedved az otthoni bekuckózós sorozatestekhez, akkor az utolsó ajánlásom nem más, mint a sikeres amerikai Riverdale tinidráma.

A sorozat alapja az Archie Comics képregénysorozat. Első epizódját 2017. január 26-án vetítették Amerikában, Magyarországon a Netflix sugározza. Mielőtt elkezdtem nézni csak jót olvastam/hallottam róla, ezért vágtam bele. Naa jó, azért az sem volt hátrány, hogy a sorozat egyik főszereplője nem mást, mint: Cole Sprouse, és hát, aki látta az Apafej vagy a Két lépés távolság című filmeket, azt hiszem most megért engem. 😊

Már az első rész után tudtam, hogy ez a sorozat nem fog csalódást okozni. Sőt! A történet nem az a finomkodó, romantikus fajta, amit megszokott az ember egy tinisorozattól. Ami igazán tetszett, hogy minden részben valójában történet valami, ami előrébb vitte az eseményeket. Így mindig izgalommal vágtam neki a következő résznek, hogy megtudjam mi lesz a folytatás.

A nyitóképekben megtudjuk, hogy a tanévkezdés előtt az egyik diák meghal, lényegében ezzel indul el az izgalmas sorozat. Egész Riverdale (a város neve, ahol játszódik a történet) azt mutatja, hogy minden rendben van, holott a háttérben rengeteg titok és bűn húzódik meg, melyekről szép lassan lehull a lepel. Senki sem ártatlan és semmi sem az, aminek látszódik. Amikor már azt hiszed, hogy valami megoldódott utólag még bonyolultabb lesz és még több problémát szül.

A sorozat főszereplői: Lili Reinhart, Cole Sprouse, KJ Apa, Camila Mendes, Madelaine Petsch


A Riverdale nem éppen egy vicces sorozat, de ha van benne, akkor az a fekete humor, ami kifejezetten működik. Eddig négy évad készült el szóval, ha egy darabig otthon leszel, ideje elkezdeni. 😉

Korhatár:





Kellemes időtöltést kívánok a borongós napokra/estékre!

- KD -


Megjegyzések