Eco és a nagy kísérlet: A rózsa neve

Mivel minden szentnek maga felé hajlik a keze, így egy menő könyvtár kerül a látóterünkbe a mai ajánlóban. Kedves Olvasóm, el kell, hogy keserítselek, Sean Connery igéző arca és színészi játéka csak egyetlen réteget tud visszaadni abból, amit a könyv elénk tár. Ha szereted a középkorban játszódó krimit, elragadott Ken Follett világa, akkor ez a te filmed! Egy szerzetesi közösségben sorra történnek a gyanúsabbnál gyanúsabb halálesetek. Vilmos, a bölcs, daróc ruhás Sherlock Holmes és Adso, a zöldfülű, fiatal szerzetes párosa elképesztően izgalmas nyomozást folytat. Körülöttük pedig feltárul a kolostor és egy páratlan könyvtár színekkel és intrikákkal teli világa. A szöveghez azonban vértezd fel magad! Mert irodalomtudományi nehézbombázó. Az olasz Esterházy Péter (kettejüknek még a halála is válhatatlan egymástól) jól feladja a leckét. Ritkán esik meg olyan, hogy egy szerző részletes értelmezési instrukciót ír a saját regényéhez. Amolyan használati utasítást, mert ebben a

Szerelmem a Szörnyeteg


Az egyes szám első személyben megírt édes-bús szerelmi történet hőse a naiv Friedrich egy Genf melletti faluból kerül 1942-ben Berlinbe, a háborúban akkor még nyerésre álló Harmadik Birodalom központjába. Friedrich jó anyagi körülmények, de terhelt családi viszonyok (gyakran távol lévő apa, zsarnoki, alkoholista anya) között nőtt fel. Berlinbe a menekülés vágya és kíváncsiság egyaránt hajtotta. Főleg a főváros éjszakai élete vonzotta, és az a pletyka, miszerint zsidók tömegei tűnnek el a bútorszállító kocsik mélyén. 

Megismerkedik Kristinnel, aki aktmodellként és egy, betiltott bárban énekesnőként keresi a kenyerét, továbbá a náci Tristan von Appennel, a Népművelési Minisztérium cinikus, az életet habzsoló tisztviselőjével. Friedrich és Kristin románcát, Friedrich és Tristan különös barátságát drámai fejlemények teszik próbára. Kristinről kiderül, hogy zsidó és a valódi neve Stella, Stella Goldschlag. Ezzel a címszereplő választással a könyv fiatal szerzője Takis Würger darázsfészekbe nyúlt. A magyar olvasók számára kevéssé ismert ez a név, és így nehezen érti meg a regény keltette indulatokat. Ki volt valójában a hírhedtté vált Stella?

Stella Goldschlag 1922-ben született Berlinben, zsidó családban. Édesapja zeneszerző, édesanyja énekesnő volt.   Stella tizenéves korában az iskola körülrajongott sztárja volt, magas, karcsú, szőke és kék szemű. Énekesnői karrierre vágyott az Egyesült Államokban, családjának azonban nem sikerült kivándorolnia. A kedvezőtlen körülmények miatt divatrajzolói képzettséget szerzett, emellett egy dzsessz együttesben is énekelt. 
1942-ben megkezdődött a berlini zsidó elszállítása a megsemmisítő táborokba. 1943 tavaszán elrendelték az itteni gyárakban dolgoztatott utolsó zsidók összegyűjtését is. Stella a gyűjtőtáborból megszökött, de elfogták. Megkínzása után egyezséget kötött a hatóságokkal, hogy szüleit és önmagát megmentse a deportálástól.  A Gestapo ügynöke lett, akit áldozatai a „Szőke Méreg” vagy „Kurfürstendamm Szőke Kísértete” néven emlegettek. 
Helyismeretét és kapcsolatrendszerét felhasználva bujkáló zsidók százait árulta el, segített a nyomukra jutni, sőt a letartóztatásukban is részt vett. Felettese Walter Dobberke SS-Hauptscharführer volt, aki erre a munkára közel húsz embert, férfiakat és nőket is alkalmazott. Ezek a „csalizsidók” szabadon mozoghattak a városban, nem kellett viselniük a sárga csillagot, elfogásaik alapján prémiumot kaptak, irataik voltak, sőt fegyvert is viselhettek. Stella az egyik legsikeresebb, leghatékonyabb felhajtó volt: az elfogottak száma az ellene folytatott büntetőperek alapján 300-6000 fő közé tehető. 
1946-ban egy szovjet katonai bíróság emberiség elleni bűntettekben való közreműködésért 10 év kényszermunkára ítélte, amit le is töltött. 1957-ben Nyugat-Berlinben fogták perbe a média nagy érdeklődése közepette több ember meggyilkolásában való bűnrészességért. Az ügyész 15 év börtönbüntetést kért rá, végül 10 évet kapott. Ezt a 10 évet, azonban a szovjet megszállási övezetben korábban már letöltötte, így szabadon engedték. 
Élete során ötször ment férjhez. Első férje életét, aki zenész volt, nem tudta megmenteni. Együttműködése ellenére a szülei mégis koncentrációs táborba kerültek. Második férjével, Rolf Isaaksohnnal párban dolgozott elfogóként. 1945-ben lánya született, aki nevelőszülőkhöz került, majd a későbbiekben minden kapcsolatot megszakított édesanyjával. 1994-ben Stella Goldschlag a badeni Freiburgban önkezével vetett véget életének.

Ebből a tragikus életútból, nyersanyagból kerekített romantikus történetet Takis Würger egy semleges kívülálló, ez egyébként nem is létezett Friedrich szemszögéből. Nem újdonság a szerelmi szál „bedolgozása” sem az áldozatok (Heather Morris: Az auschwitzi tetováló), sem a tettesek történeteibe (Bernhard Schlink: A felolvasó). E könyvek nagyon népszerűek az olvasók körében, amire több esetben a filmes feldolgozások még rá is erősítenek. 
A Stella szerzője ezt a konjunktúrát akarta meglovagolni, vagy csak a figyelmet kívánta felhívni erre a több évtizede már ismert, de újra és újra feledésbe merülő sztorira? Takis Würger a Der Spiegel magazin munkatársaként tisztában volt a modern média működésével is, talán a provokáció szándéka sem állt tőle távol. Saját bevallása szerint kétszáz oldalas regénye csupán egy pillanatfelvétel, ezért jogtalannak érzi a felületesség és az egyoldalúság vádját.

A drámai, megrázó történet összetettebb értékelését adta Peter Wyden 1992-ben az Egyesült Államokban megjelent vaskos szakkönyvében. Peter Wyden, eredeti nevén Peter Weidenreich 1935-től Stella osztálytársa volt egy zsidó magániskolában és szerelmes is volt belé. 1937-ben neki sikerült a szüleivel az Egyesült Államokba emigrálnia. 1945-ben az amerikai hadsereg tisztjeként tért vissza Németországba, egy véletlen során ismert rá egykori osztálytársára, amikor azt a szovjet katonai bíróság elítélte. Az 1980-as évek végére sikerült a nyomára akadnia és azt is elérnie, hogy az ekkor már a sokadik férje vezetéknevét viselő Stella nyilatkozzon neki. Wyden több éven át azt kutatta, hogyan viselkednek az emberek rendkívüli körülmények között. Áruló volt Stella, együttműködő vagy talán tettestárs? Miért és miképp lett űzött vadból vadász, áldozatból pedig tettes? Végső, egyben szomorú következtetése az alábbi volt:

„Nem tudom én mit tettem volna, ha fekete egyenruhás emberek az mondták volna nekem, hogy ezzel meg tudom menteni a szüleimet a deportálástól. Egyszerűen nem tudom, és ma hálás vagyok azért, hogy nem kerültem ilyen helyzetbe.”


- KP -

Megjegyzések