Eco és a nagy kísérlet: A rózsa neve

Mivel minden szentnek maga felé hajlik a keze, így egy menő könyvtár kerül a látóterünkbe a mai ajánlóban. Kedves Olvasóm, el kell, hogy keserítselek, Sean Connery igéző arca és színészi játéka csak egyetlen réteget tud visszaadni abból, amit a könyv elénk tár. Ha szereted a középkorban játszódó krimit, elragadott Ken Follett világa, akkor ez a te filmed! Egy szerzetesi közösségben sorra történnek a gyanúsabbnál gyanúsabb halálesetek. Vilmos, a bölcs, daróc ruhás Sherlock Holmes és Adso, a zöldfülű, fiatal szerzetes párosa elképesztően izgalmas nyomozást folytat. Körülöttük pedig feltárul a kolostor és egy páratlan könyvtár színekkel és intrikákkal teli világa. A szöveghez azonban vértezd fel magad! Mert irodalomtudományi nehézbombázó. Az olasz Esterházy Péter (kettejüknek még a halála is válhatatlan egymástól) jól feladja a leckét. Ritkán esik meg olyan, hogy egy szerző részletes értelmezési instrukciót ír a saját regényéhez. Amolyan használati utasítást, mert ebben a

Robert Galbraith: Halálos fehér




A várva várt új Cormoran Strike regény, amely immáron a regénysorozat negyedik kötete 2019 májusában jelent meg magyar nyelven.

Az első három könyv is nagyszerű olvasmánynak bizonyult. Az egyedi stílusú, roppant részletes bűnügyi regények egyszerűen lebilincselik az olvasót. A Kakukkszó, a Selyemhernyó és a Gonosz Pálya után a Halálos fehér című regényben folytatódik Cormoran Strike nyomozó és társa Robin Ellacott története. Az Afganisztánban megsérült háborús veterán Strike és az immáron társává vált eltökélt, fiatal titkárnője, Robin egy új ügyön dolgozik.

Ahogy a fülszövegben is olvashatjuk: egy zavart fiatalember, Billy felkeresi Cormoran Strike-ot, hogy a segítségét kérje egy bűnügy felderítésében, aminek azt hiszi, gyerekként tanúja volt. A nyomozópáros igyekszik a történet végére járni: az ide-oda kanyargó nyomozás pedig elvezeti őket London kis sikátoraitól a Parlament titokzatos legbelső irodáin keresztül egy gyönyörű, de vészjósló vidéki kúriáig.

Az alapos, nagyon részletesen felépített, lassan kibontakozó valamint rengeteg mellékszállal és leírással tarkított történet végig fenntartja a feszültséget. A regény a bűnügyi vonal mellett a nyomozópáros magánéletéről és személyes kapcsolatáról sem feledkezik meg, amely még érdekfeszítőbbé teszi az olvasást.

Ez a negyedik kötet, akárcsak az előző három, egyszerűen letehetetlen. Egy olyan könyv, amelynek olvasása után a nap szinte minden percében sóvárogtam, és amikor kiolvastam sajnáltam, hogy Strike és Robin izgalmas nyomozása véget ért.

Az első könyv megjelenése után nem sokkal lelepleződött, hogy a Robert Galbraith álnév mögött a méltán híres írónő, J. K. Rowling rejtőzik.
Az álnév miatt eszembe jutott, hogy anno Harry Potter megjelenése előtt (Amelynek publikálásig igen rögös út vezetett, hiszen sok kiadó nem vállalta a megjelentetést - Háhh, most már bánhatják!) az írónő szándékosan monogramként tüntette fel a nevét, hogy a Joanne Kathleen név ne árulja el, hogy női íróról van szó. Hátha így előnyösebb helyzetbe kerül az olvasók szemében.

A krimi mostani, negyedik része immáron filmes borítóval jött ki és az előző köteteket is újra kiadták ilyen formátumban, hiszen a regényfolyamból televíziós sorozat is készült C. B. Strike címmel. Az első három könyv adaptációja már megtekinthető és a Halálos fehéret is hamarosan műsorra tűzi a BBC. A széria egyik producer-forgatókönyvírója természetesen J. K. Rowling.



A szerző elárulta, hogy egészen biztosan fog még Cormoran Strike-regényeket írni, a következőnek már meg is van a cselekménye. Ezen kívül jelenleg egy új gyerekkönyvet ír (aminek nincs köze Harry Potterhez), valamint már dolgozik a Legendás lények harmadik részének forgatókönyvén is.

- M -

Megjegyzések