Eco és a nagy kísérlet: A rózsa neve

Mivel minden szentnek maga felé hajlik a keze, így egy menő könyvtár kerül a látóterünkbe a mai ajánlóban. Kedves Olvasóm, el kell, hogy keserítselek, Sean Connery igéző arca és színészi játéka csak egyetlen réteget tud visszaadni abból, amit a könyv elénk tár. Ha szereted a középkorban játszódó krimit, elragadott Ken Follett világa, akkor ez a te filmed! Egy szerzetesi közösségben sorra történnek a gyanúsabbnál gyanúsabb halálesetek. Vilmos, a bölcs, daróc ruhás Sherlock Holmes és Adso, a zöldfülű, fiatal szerzetes párosa elképesztően izgalmas nyomozást folytat. Körülöttük pedig feltárul a kolostor és egy páratlan könyvtár színekkel és intrikákkal teli világa. A szöveghez azonban vértezd fel magad! Mert irodalomtudományi nehézbombázó. Az olasz Esterházy Péter (kettejüknek még a halála is válhatatlan egymástól) jól feladja a leckét. Ritkán esik meg olyan, hogy egy szerző részletes értelmezési instrukciót ír a saját regényéhez. Amolyan használati utasítást, mert ebben a

Magyarország alulnézetből



2014 szeptemberében kötött megállapodást a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontja és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága a Vidéktörténeti Témacsoport létrehozásáról. A kutatóműhely fókuszában azok a társadalomtörténeti változások állnak, amelyek a vidéki Magyarországon következtek be a második világháborút követően. Az itt dolgozó történészek, szociológusok és néprajzkutatók meghatározott helyszíneket, jelenségeket vizsgálnak a forrásokra támaszkodva, ideológiai indíttatású elfogultságok nélkül. Kutatásaik eredményeiről a szűkebb szakmai közönség konferenciákon ismerkedhet meg, tanulmányköteteik a szélesebb olvasóközönséghez is eljutnak.

2017-ben jelent meg a Váltóállítás címmel az a kötet, ami a magyar vidék „szovjetizálásának” kezdetéről, az 1944-től 1946-ig terjedő időszakból mutat be mikrotörténeteket huszonnégy szerző tollából. Több írás szól a szovjet megszállás közvetlen tapasztalatairól, a nemi erőszak egyéni és kollektív traumájáról. Nem kevésbé drámaiak azok a dolgozatok sem, amelyek az elitváltással foglalkoznak. Koncepciós ítéletek, kivégzések, deportálások és megfélemlítések kísérték azt a folyamatot, amit több évtizeden keresztül a „demokratikus közigazgatás kiépülése”-ként írtak le. A második világháború előtti magyar vidék egyik fontos gazdasági, társadalmi, szellemi meghatározója az egyház volt. Képet kapunk arról, hogyan értékelték képviselői saját szemszögből a bekövetkező változásokat, milyen stratégiákat igyekeztek kidolgozni. A kötet kulcstémája azonban a föld, és a földreform. A földosztás azonban hamarosan illúziónak bizonyult. 1945-ben a régi világ megszűnt, a váltóállítás megtörtént, de az irány a vidéken élők számára nem volt még egyértelmű.

Pontosabban fogalmaz a Vidéktörténeti Témacsoport 2018-ban megjelent kötete a Vakvágány, ami a „hosszú ötvenes évek” korszakával az 1948-1962 közötti időszakkal foglalkozik. Öt tanulmány az új rendszer elitjéről szól, többek között egy summásnőből lett főispánról, egy népügyészről, egy megye kommunista vezetőivel. A következő témacsoport a szocialista modernizáció és iparosítás boszorkánykonyhájába ad betekintést. Külön egységbe kerültek a kisebbségi (határon túli és belüli) helyzettel foglakozó történetek. Kiemelést érdemel Ritter György írása a Veszprém megyei németek „kitelepítéséről” (belső telepítéséről), ami a magyarországi németek jogfosztásának újragondolását is felveti. A kötet utolsó részében a paranoiásan működő rendszer ellenségképéhez és ellenség képzéséhez kapunk adalékokat, de a rendszer elleni ellenállás formáira és lehetőségeire is példákat találunk benne. Kunt Gergely Szabó István 1951-1952-ben írt naplóját adja közre. E megrázó dokumentumból az akkor tizennyolc éves nyugat-magyarországi fiatalember világképének elemei mellett azt is megismerhetjük, hogyan értelmezte egy erősen érintett a kuláküldözést.  A tanulmánykötet utolsó írásai a katolikusok helyzetéről adnak látleletet: az egyház szerepeiről és kisközösségeiről. Elemzésre kerül még az egyházi körmenet is, amit az államhatalom kiemelten figyelt és ellenőrzött. Kötetzáróként két egyházi személy: Kövér Fidél maglócai és Kőgl Lénárd dabronyi, nagyalásonyi miliőjébe: környezetébe és cselekvési lehetőségeibe kapunk betekintést.


A Csikós Gábor, Kiss Réka, Ö. Kovács József valamint a Horváth Gergely Krisztián szerkesztette köteteket tanulmányozva feltárulnak előttünk a vidéki „kisemberek” hétköznapjai, amihez a keretet hazánk történetének két nehéz és sötét évtizede adja.  E két kötet kiadásával lépett ki a Vidéktörténeti Témacsoport a széles nyilvánosság elé.  További munkák megjelenése várható még, ezáltal csökkenni fog történettudományunk főváros- és eseménytörténet központúsága.



- KP -

Megjegyzések