Eco és a nagy kísérlet: A rózsa neve

Mivel minden szentnek maga felé hajlik a keze, így egy menő könyvtár kerül a látóterünkbe a mai ajánlóban. Kedves Olvasóm, el kell, hogy keserítselek, Sean Connery igéző arca és színészi játéka csak egyetlen réteget tud visszaadni abból, amit a könyv elénk tár. Ha szereted a középkorban játszódó krimit, elragadott Ken Follett világa, akkor ez a te filmed! Egy szerzetesi közösségben sorra történnek a gyanúsabbnál gyanúsabb halálesetek. Vilmos, a bölcs, daróc ruhás Sherlock Holmes és Adso, a zöldfülű, fiatal szerzetes párosa elképesztően izgalmas nyomozást folytat. Körülöttük pedig feltárul a kolostor és egy páratlan könyvtár színekkel és intrikákkal teli világa. A szöveghez azonban vértezd fel magad! Mert irodalomtudományi nehézbombázó. Az olasz Esterházy Péter (kettejüknek még a halála is válhatatlan egymástól) jól feladja a leckét. Ritkán esik meg olyan, hogy egy szerző részletes értelmezési instrukciót ír a saját regényéhez. Amolyan használati utasítást, mert ebben a

Kisvárosból a NAGYVILÁGBAMi történik egy szenvedélyes és zavarodott kamasszal, ha elhúzza a csíkot otthonról és egyedül nekivág a nagyvilágnak? Túléli-e a kalandot, ha külföldön, egy idegen országban, élelem és pénz nélkül csavarog, és a szabad ég alatt tölti az éjszakákat?

1990-ben járunk, a rendszerváltás nyarán. Kisváros, valahol az északnyugati határnál. Egy tizenhat éves gimnazista fiú pár nappal a tanév vége előtt elszökik a szomszédos Ausztriába. Autóstoppal indul útnak, a táskájában néhány váltás ruha, könyv, konzervek és cigaretta. 

Mindent maga mögött hagy: a családját, ahol nem talál megértésre, az iskolát, ahol hét tárgyból áll bukásra, a barátait és a verseit, amelyeket egy titokzatos szőke lányhoz írt. Csövezni kezd, kényelmetlen helyeken alszik, gyötri az éhség, megküzd a változékony időjárással, miközben mindvégig kísérti a múltja.

Menekülés? Lázadás? Szellemi útkeresés? Őrült szerelem? Serdülőkori identitászavar? Évtizedekkel a történtek után kamaszkori útját felidézve az elbeszélő ezekre a kérdésekre keresi a választ, de az emlékezés hátterében finoman kirajzolódik a közép-európai sors is, hazája és a nyugati világ sajátos viszonya.

Novics János 1974-ben született Mosonmagyaróváron, prózát ír. Publikált a Vár Ucca Műhelyben, a Tempevölgyben és a Holmiban. Polgári foglalkozása művelődésszervező, de volt lemezboltos, könyvtáros, sokáig a könyvkereskedelemben dolgozott és online szerkesztőként, újságíróként is tevékenykedett Veszprémben és Budapesten. Jelenleg a Balaton partján él kislányával és feleségével. Ez az első önálló kötete.

Június 14-én 18 órakor a könyvtárban az író bemutatja Hózentróger című kötetét. A mosonmagyaróvári származású szerző első önálló kötete a Napkút Kiadó gondozásában jelenik meg, idén júniusban az Ünnepi Könyvhét alkalmából. A könyvbemutatón Csiszár Péter a Flesch Károly Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója beszélget az íróval. A rendezvényre a belépés díjtalan.

 Könyvbemutató plakátja (készítette: - M -)Megjegyzések