Eco és a nagy kísérlet: A rózsa neve

Mivel minden szentnek maga felé hajlik a keze, így egy menő könyvtár kerül a látóterünkbe a mai ajánlóban. Kedves Olvasóm, el kell, hogy keserítselek, Sean Connery igéző arca és színészi játéka csak egyetlen réteget tud visszaadni abból, amit a könyv elénk tár. Ha szereted a középkorban játszódó krimit, elragadott Ken Follett világa, akkor ez a te filmed! Egy szerzetesi közösségben sorra történnek a gyanúsabbnál gyanúsabb halálesetek. Vilmos, a bölcs, daróc ruhás Sherlock Holmes és Adso, a zöldfülű, fiatal szerzetes párosa elképesztően izgalmas nyomozást folytat. Körülöttük pedig feltárul a kolostor és egy páratlan könyvtár színekkel és intrikákkal teli világa. A szöveghez azonban vértezd fel magad! Mert irodalomtudományi nehézbombázó. Az olasz Esterházy Péter (kettejüknek még a halála is válhatatlan egymástól) jól feladja a leckét. Ritkán esik meg olyan, hogy egy szerző részletes értelmezési instrukciót ír a saját regényéhez. Amolyan használati utasítást, mert ebben a

Zsebre vágott helytörténet

Tudja ki volt az az országgyűlési képviselőnk, aki korrupciós botrányba keveredett, és pisztolypárbaj következtében veszítette életét?

Ki volt az az országos hírű a képviselőnk, aki a feminizmust és az eszperantó nyelvet is lelkesen támogatta, de emellett a „szeretet és béke apostola”-ként is emlegették?

Tudta, hogy mosoni születésű volt a homeopátia,  a "hasonszenvészet" egyik hazai úttörője, aki saját magán végrehajtott arzén kísérlet következtében halt meg?

Tudta, hogy Dunakilitin született az a híres orvos, akit II. János Pál pápa szociális tevékenységéért boldoggá avatott?

Tudja, hogy városunkban alussza örök álmát az Osztrák-Magyar Monarchia szárazföldi erőinek egykori főparancsnoka és a Magyar Királyi Csendőrség egykori irányítója is?

Hallott már egy mosoni orvos fiáról, akiből híres hegedűművész lett, továbbá egy magyaróvári orvos fiáról, aki német földön lett neves filozófus, és akik a 19. század végén városunkban közösen léptek fel egy műkedvelő zenei előadáson?

Rejtélyek, amiket a Moson Megyei Életrajzi Lexikon használata nélkül nehezen tud megoldani. A fenti kérdésekből látszik, hogy ez a lexikon nem tekinthető csupán száraz, egyhangú adatok halmazának, hanem az életrajzok színesek is lehetnek, akár maga az élet.



A Moson Megyei Életrajzi Lexikon internetes változata (http://hgkmovar.hu/mmel) a Huszár Gál Városi Könyvtár által 2006-ban kiadott azonos című könyvön alapul. Abban 546 életrajz szerepelt. Online lexikonunkban a szócikkek száma mára már meghaladja a 700-at. Az elektronikus változatot Kimlei Péter, Papp Nándor és Pázsit Marianna készítették. A szerkesztők (Kimlei Péter és Tuba László) azóta is bővítik az életrajzok sorát olyan személyek életútjával, akik a mindenkori Moson megye és utódterületeinek (mosonmagyaróvári járás, illetve kistérség, Mosonmagyaróvár és környéke) területén születtek, vagy huzamosabb ideig itt tevékenykedtek s az élet bármely területén jelentőset alkottak, vagy hatással voltak a helyi eseményekre. Emellett javítják a meglévő szócikkekben előforduló hibákat is. Az életrajzi adatbázisban kereshetünk személynévre, földrajzi névre és foglalkozásra is. Az online lexikonnal kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat a kimleip@hgkmovar.hu címre várjuk.



Az internetes megjelenés lehetővé teszi, hogy a világ bármely részéről néhány kattintással elérhető legyen a keresett életút, amihez szűkebb régiónk, településünk vagy egy adott intézményünk története adja a keretet. Örömmel vettük észre, hogy egy ausztriai helytörténeti kutató forrásként használta fel tanulmánya elkészítéséhez lexikonunkat. Jó szívvel ajánljuk ezt a lakóhelyünket felfedezni vágyó laikusoknak is, akik akár egy okostelefonnal a kézben is megtehetik ezt. Városunkban járva több helyen találhatók személyek nevét őrző emléktáblák, legnagyobb sűrűségben talán az egyetem területén. Az ezeken található ismeretek egy kis kereséssel rövid összefüggő történetekké egészíthetők ki. Ugyanez vonatkozik temetőinkre is. A mosoni temetőben járva lexikonunkból adalékokat olvashatunk például a méltán híres Kühne család tagjairól. A magyaróvári temető régi sírfelirataiból, pedig a 200 éves akadémia történetének mozaikjai is összerakhatók, kezdve az intézmény első igazgatójától. Az itt nyugvó piarista tanárok életútja és munkássága is sok érdekességet rejt. A mai Mosonmagyaróvárt elhagyva az ősi nemesi családok tagjaival is megismerkedhetünk, gondoljunk akár a dunakiliti, a féltoronyi, a mosonszentmiklósi vagy az oroszvári kastélyok egykori lakóira. Kiadványunk hatósugara az egykori vármegye határainál sem áll meg, a történelmi Magyarország számos településén, sőt Európában is találkozhatunk Mosonmagyaróvárhoz, az egykori Moson megyéhez köthető nevekkel és életutakkal. A legkülönösebb példa erre a Vénusz, ahol az egyik kráter egy Mosonszentjánoson született operaénekesnő nevét viseli.

Elmondhatjuk, hogy e lexikon segítségével szűkebb hazánk megismerésétől egészen a csillagokig juthatunk el. Az kell csak hozzá, hogy képletesen szólva, de valóságosan is zsebre vágjuk a helytörténetet.

- KP -

Megjegyzések