Eco és a nagy kísérlet: A rózsa neve

Mivel minden szentnek maga felé hajlik a keze, így egy menő könyvtár kerül a látóterünkbe a mai ajánlóban. Kedves Olvasóm, el kell, hogy keserítselek, Sean Connery igéző arca és színészi játéka csak egyetlen réteget tud visszaadni abból, amit a könyv elénk tár. Ha szereted a középkorban játszódó krimit, elragadott Ken Follett világa, akkor ez a te filmed! Egy szerzetesi közösségben sorra történnek a gyanúsabbnál gyanúsabb halálesetek. Vilmos, a bölcs, daróc ruhás Sherlock Holmes és Adso, a zöldfülű, fiatal szerzetes párosa elképesztően izgalmas nyomozást folytat. Körülöttük pedig feltárul a kolostor és egy páratlan könyvtár színekkel és intrikákkal teli világa. A szöveghez azonban vértezd fel magad! Mert irodalomtudományi nehézbombázó. Az olasz Esterházy Péter (kettejüknek még a halála is válhatatlan egymástól) jól feladja a leckét. Ritkán esik meg olyan, hogy egy szerző részletes értelmezési instrukciót ír a saját regényéhez. Amolyan használati utasítást, mert ebben a

Hogyan NE csókolj meg több békát? Megtudhatod a Hamupipőke, menj a búsba! című könyvből

A könyvesboltban láttam meg ezt a kötetet és számomra elég figyelemfelkeltő volt a címe.
Leemeltem a polcról és akkor olvastam az alcímet, Hogyan Ne csókolj meg több békát? Hát ez jó, nem lenne rossz tudni 😂😂😂 Megfordítottam a fülszöveg miatt és az első sor ott virított kiemelve:

Melyik Disney-hercegnek felelnek meg a volt pasijaid?

Hm, érdekes elgondolás, mesehősök és az exek. Ezt a könyvet haza kell vinnem, nincs mese, bekerült a kosárba, majd haza is jött velem.
Elég gyorsan olvasható könyvről van szó, legalábbis számomra gyorsan ment az olvasás, könnyű nyelvezetű, humorosan megírt regény. Nem volt olyan fejezet, ahol nem röhögtem volna magam könnyesre. 😃😂

Röviden, hogy miről is szól:
Minden lány a fehér lovon érkező szőke hercegről álmodik, még az is, aki nem vallja be, vagy erősen tiltakozik. Na jó, lehet nem szőke, hanem barna, vagy fekete és még sorolhatnám a variációkat, de mindenki ábrándozik a number one-ról. 😊
Igaz volt ez az állítás Darby Quinn-re is. Hitt a tündérmesékben, azonban túl sokszor égette meg magát, ezért inkább levonta a következtetéseket:

  1. Tilos randizni olyannal, aki teljesen rá van kattanva az autójára.

  2. Ha valaki túl jónak tűnik, hogy igaz legyen, az úgy is van.

  3. Féltékeny pasi szóba sem jöhet.

  4. Nem tudod egyik férfit sem megváltoztatni. Saját maguknak kell megoldaniuk a problémájukat és rendbe tenni az életüket.

  5. Persze vannak nem lehetetlennek tűnő esetek, de a sors mocskos dög.

Tehát van egy szerelemből, kapcsolatokból kiábrándult lány, Darby, aki Disney-hercegeket felhasználva mutatja be az exeit. Közben megismerkedik Jake-kel, aki egy igazán jóképű pasas, menő étteremhálózattal. Szexi srác, aki még etet és szeret is = LOVE. 💓 Darby kemény dió, de Jake nem adja fel. Miközben egymást kerülgeti, mint macska a forró kását viccesebbnél viccesebb szituációkban találják magukat. Így előfordulhat, hogy a kedves olvasó hangos nevetésben tör ki.

Tovább nem is részletezném a sztorit, többet mond néhány szónál egy-két idézet:

"- Biztos vagyok benne, hogy rengeteg férfi próbálkozik nálad. Teljesen egyértelmű, hogy gyönyörű nő vagy. De van benned valami különleges, ami arra ösztönöz, hogy ne adjam fel.
- Nem is ismersz.
- És ez kinek a hibája?
- Hamupipőkéé.
Jake értetlenül ráncolta a homlokát.
- Hamupipőkéé?
- Igen, Hamupipőke csúnyán átvert."[1]


"A táncparkettre vezetett, a vállára tettem a kezem, és forogni kezdtünk a többi pár között.
- Tényleg Knight a vezetékneved? Knight, mint lovag?
- Talán van vele valami baj?
- Nem. – Csak meggyűlöltem a meséket, erre kiderül, hogy egy lovag vagy. Egyáltalán nem ironikus… - Igazán jól táncolsz."[2]


"Tanulság:
A menyasszonyok érzelmileg időzített bombák. (Fogadok, Anne már megbánta, hogy nem mentem egyedül.)
Soha ne vigyél magaddal esküvőre ismeretlent!
Jimmy Delphino határozottan egy gyöngyszem a visszataszító barátjához képest.
Igazán üdítő dolog pofon vágni valakit.
Kiegészítés későbbről: Bármilyen ellenszenvvel viseltetem is a mesékkel kapcsolatban, egyszer véletlenül megnéztem az unokaöcsémmel az Aranyhajat. Igen, a Disney-féle változat a női erőt hangsúlyozza, és ez igazán vagány. Flynn Riderért nehéz nem rajongni, és a végén én is szurkoltam neki. Ámbár – akárcsak Aladdin – ő is egy hazug. (Hiszen a valódi neve Eugene Fitzherbert, és történetesen egy tolvaj.) Úgyhogy hiába elbűvölő, azonnal ki is esett a versenyből. De határozott párhuzamot éreztem Ralph felpofozása és Aranyhaj meg a serpenyője között. Hajrá, csajok!"[3]Jó olvasást kíván:    - D -[1] Darby és Jake beszélgetése - Cindi Madsen: Hamupipőke, menj a búsba! Budapest : Lettero Kiadó, 2017. 68. p.
[2] Tánc közben - Cindi Madsen: Hamupipőke, menj a búsba! Budapest : Lettero Kiadó, 2017. 104. p.
[3] Tanulság - Cindi Madsen: Hamupipőke, menj a búsba! Budapest : Lettero Kiadó, 2017. 121. oldal
Megjegyzések