BeFüredve - Kedvcsináló ajánló Karády Anna regényeihez

Képzeld el, hogy elugrasz telefonálni egy fél percre. Aztán csak egy év múlva jössz vissza. Képzeld el, hogy egy másik korban térsz magadhoz. Képzeld el, hogy ott, ahová kerültél, hatalmas hátrányokkal indulsz, és nem pusztán azért, mert sosem voltál jó cserkész/ezermester/túlélőművész, hanem azért is, mert nő vagy, az emancipált, feminista fajtából, ráadásul a jogaidat is jól ismered. Igen, de a saját idődben. No, innen szép nyerni! Természetesen a nehézségek mellé mesebeli segítők is dukálnak, akik nem csak hisznek neked, hanem el is igazítanak a frissen megismert útvesztőben, és támogatnak, amikor minden jótanácsuk ellenére elbuksz. Mert a bukás garantált, ha az ember lányára rátalál a szerelem. Így indul Karády Anna regénytrilógiája, amely rengeteg érdekes, nem egyszer veszélyes helyzet elé állítja azt, a világába merészkedőt. A 18. századi magyar társadalmi rend, a szokások és hiedelmek kavalkádjában elmerülve megelevenednek a történelemkönyvek lapjai, ott függ a levegőben a „te m

Kell egy kis áramszünet? - Bene Zoltán: Áramszünet
2030. március 5-én megkezdődött az Áramszünet, a nyugati civilizáció néhány napon belül összeomlott. A rend és a biztonság véglegesen megszűnt, az egykor volt társadalom tagjait már csak önző érdekei és ösztönei irányították. Beteljesült az egykori szállóige, mely szerint az ember embernek farkasa.

Az Áramszünet kezdetét követő tíz év krónikáját írta meg egyes szám első személyben Czeredi Hunor Gábor (CHG), Bene Zoltán új regényének hőse. Ezzel párhuzamosan CHG rövid írásaiból, visszaemlékezések és esszék formájában az Áramszünet előtti világot, és a főhős életútját, jellemvonásait is megismerhetjük.

Számtalan disztópia született már a pusztító háborúk, a természeti katasztrófák, sőt az áramszünetek utáni túlélés esélyeiről is. Bene Zoltán már szereplőválasztásával is felrúgta e műfaj szabályait: Czeredi Hunor Gábor 59 éves, végzettsége szerint könyvtáros, az Áramszünet előtt egy könyvesboltot vezetett Szegeden, aki saját szavai szerint „nehezen tud megszabadulni az okoskodás ördögi köréből.” A történet során több, akcióhősöket is megszégyenítő kalandban van része. Társa a 22 éve Kíra, a katasztrófa után hullt szó szerint is az ölébe, és lelt nála védelmet. A regény helyszíne nem egy veszélyekkel teli romokban heverő metropolisz, vagy az őserdő, hanem a nem kevésbé veszélyes dél-magyarországi tanyavilág.

A cselekményfűzés során bomlik ki a regény fő mondanivalója: az Áramszünet csak rávilágított a korunk, a „kattintós ujjkorszak” gyengeségeire. Ellentmondásos módon az áramot felhasználó fény és kommunikáció tartotta sötétségben a nyugati civilizációt, tette tönkre az emberi kapcsolatokat és közösségeket. A katasztrófa a pusztítás mellett az újrakezdés csíráit is magában rejti.

Bene Zoltán provokatív könyve súlyos kérdéseket vet fel, amelyeket nehéz megválaszolni. Gondolkodni azonban érdemes róluk. Még van rá 11 évünk…

- KP -

Megjegyzések