„Néézz, néézz az ég felé!”

Tényleg, mi lenne, ha kicsit felfelé tekintenénk? 👀🌟🌑 Fogadjátok szeretettel ehhez a Spotter’s Guide Éjszaki égbolt című könyvét. Az internetes linkekkel megtűzdelt vékonyka kötet az egész világmindenséget magába zárja, alig 65 oldalon. Az elején kapunk egy használati útmutatót, tippeket a megfigyeléshez.🔭  Az északi és a déli égbolt csillagképeit rajzokkal sorra vevő oldalak után lényegre törő, érthető információkat kapunk a csillagok születéséről, típusairól, naprendszerünk bolygóiról. Lesz itt még szó üstökösökről, aszteroidákról, meteorokról, csak hogy teljes legyen a kép. Ez a könyv azért is nagyszerű, mert helyet biztosít arra, hogy megjelöljük az általunk már látott csillagképeket. S van emellé még egy nagyszerű hírünk: megfigyeléseinket akár már a szobánk ablakából is végezhetjük, ráadásul fényes nappal! Így annak sem kell elkeserednie, akinek épp nincs birtokában ez a nagyszerű könyvecske. 😃 Nem kell mást tennünk, csak letölteni az okostelefonunkra, vagy bár

Kell egy kis áramszünet? - Bene Zoltán: Áramszünet
2030. március 5-én megkezdődött az Áramszünet, a nyugati civilizáció néhány napon belül összeomlott. A rend és a biztonság véglegesen megszűnt, az egykor volt társadalom tagjait már csak önző érdekei és ösztönei irányították. Beteljesült az egykori szállóige, mely szerint az ember embernek farkasa.

Az Áramszünet kezdetét követő tíz év krónikáját írta meg egyes szám első személyben Czeredi Hunor Gábor (CHG), Bene Zoltán új regényének hőse. Ezzel párhuzamosan CHG rövid írásaiból, visszaemlékezések és esszék formájában az Áramszünet előtti világot, és a főhős életútját, jellemvonásait is megismerhetjük.

Számtalan disztópia született már a pusztító háborúk, a természeti katasztrófák, sőt az áramszünetek utáni túlélés esélyeiről is. Bene Zoltán már szereplőválasztásával is felrúgta e műfaj szabályait: Czeredi Hunor Gábor 59 éves, végzettsége szerint könyvtáros, az Áramszünet előtt egy könyvesboltot vezetett Szegeden, aki saját szavai szerint „nehezen tud megszabadulni az okoskodás ördögi köréből.” A történet során több, akcióhősöket is megszégyenítő kalandban van része. Társa a 22 éve Kíra, a katasztrófa után hullt szó szerint is az ölébe, és lelt nála védelmet. A regény helyszíne nem egy veszélyekkel teli romokban heverő metropolisz, vagy az őserdő, hanem a nem kevésbé veszélyes dél-magyarországi tanyavilág.

A cselekményfűzés során bomlik ki a regény fő mondanivalója: az Áramszünet csak rávilágított a korunk, a „kattintós ujjkorszak” gyengeségeire. Ellentmondásos módon az áramot felhasználó fény és kommunikáció tartotta sötétségben a nyugati civilizációt, tette tönkre az emberi kapcsolatokat és közösségeket. A katasztrófa a pusztítás mellett az újrakezdés csíráit is magában rejti.

Bene Zoltán provokatív könyve súlyos kérdéseket vet fel, amelyeket nehéz megválaszolni. Gondolkodni azonban érdemes róluk. Még van rá 11 évünk…

- KP -

Megjegyzések