Ki kopog? - Marék Veronika gesztenye-hőse

Marék Veronika Kippkopp meséi generációk óta a gyerekek kedvence. Történeteinek egyszerűsége és nagyszerűsége a mai kicsiket is elbűvöli, hiszen arról szól, amit magunk körül látunk a parkban, a kertben az udvaron. Katicák 🐞🐞🐞, cinegék 🐦🐦🐦, fák 🌳🌳🌳, füvek 🌱🌱🌱, virágok 🌸🌹🌼. Óriási gesztenyefák, aminek a terméséből minden ősszel kukacot, macit, embert készítünk. Nem kell hozzá más, csak néhány fogpiszkáló. S miközben készül, megtelik élettel, érzelmekkel, megoldandó feladatokat kap, kalandok részesévé válik. Nem véletlen tehát, hogy a sorozat első kötete, a Kippkopp a fűben , éppen ősszel került a kezünkbe, és azonnal sztár lett. Színes, kifejező képek, öregbetűs, könnyen és gyorsan olvasható, egyszerű, lényegre törő nyelvezettel megírt mondatok. Pont annyi információ, ami a kicsik türelmét még nem teszi próbára. Nekik szól, akik felébrednek, és rögtön játszópajtás után néznek, mert unatkozni senki sem szeret. Kippkopp hamar barátra talál, akinek újbóli megtal

Kell egy kis áramszünet? - Bene Zoltán: Áramszünet




2030. március 5-én megkezdődött az Áramszünet, a nyugati civilizáció néhány napon belül összeomlott. A rend és a biztonság véglegesen megszűnt, az egykor volt társadalom tagjait már csak önző érdekei és ösztönei irányították. Beteljesült az egykori szállóige, mely szerint az ember embernek farkasa.

Az Áramszünet kezdetét követő tíz év krónikáját írta meg egyes szám első személyben Czeredi Hunor Gábor (CHG), Bene Zoltán új regényének hőse. Ezzel párhuzamosan CHG rövid írásaiból, visszaemlékezések és esszék formájában az Áramszünet előtti világot, és a főhős életútját, jellemvonásait is megismerhetjük.

Számtalan disztópia született már a pusztító háborúk, a természeti katasztrófák, sőt az áramszünetek utáni túlélés esélyeiről is. Bene Zoltán már szereplőválasztásával is felrúgta e műfaj szabályait: Czeredi Hunor Gábor 59 éves, végzettsége szerint könyvtáros, az Áramszünet előtt egy könyvesboltot vezetett Szegeden, aki saját szavai szerint „nehezen tud megszabadulni az okoskodás ördögi köréből.” A történet során több, akcióhősöket is megszégyenítő kalandban van része. Társa a 22 éve Kíra, a katasztrófa után hullt szó szerint is az ölébe, és lelt nála védelmet. A regény helyszíne nem egy veszélyekkel teli romokban heverő metropolisz, vagy az őserdő, hanem a nem kevésbé veszélyes dél-magyarországi tanyavilág.

A cselekményfűzés során bomlik ki a regény fő mondanivalója: az Áramszünet csak rávilágított a korunk, a „kattintós ujjkorszak” gyengeségeire. Ellentmondásos módon az áramot felhasználó fény és kommunikáció tartotta sötétségben a nyugati civilizációt, tette tönkre az emberi kapcsolatokat és közösségeket. A katasztrófa a pusztítás mellett az újrakezdés csíráit is magában rejti.

Bene Zoltán provokatív könyve súlyos kérdéseket vet fel, amelyeket nehéz megválaszolni. Gondolkodni azonban érdemes róluk. Még van rá 11 évünk…

- KP -





Megjegyzések