Eco és a nagy kísérlet: A rózsa neve

Mivel minden szentnek maga felé hajlik a keze, így egy menő könyvtár kerül a látóterünkbe a mai ajánlóban. Kedves Olvasóm, el kell, hogy keserítselek, Sean Connery igéző arca és színészi játéka csak egyetlen réteget tud visszaadni abból, amit a könyv elénk tár. Ha szereted a középkorban játszódó krimit, elragadott Ken Follett világa, akkor ez a te filmed! Egy szerzetesi közösségben sorra történnek a gyanúsabbnál gyanúsabb halálesetek. Vilmos, a bölcs, daróc ruhás Sherlock Holmes és Adso, a zöldfülű, fiatal szerzetes párosa elképesztően izgalmas nyomozást folytat. Körülöttük pedig feltárul a kolostor és egy páratlan könyvtár színekkel és intrikákkal teli világa. A szöveghez azonban vértezd fel magad! Mert irodalomtudományi nehézbombázó. Az olasz Esterházy Péter (kettejüknek még a halála is válhatatlan egymástól) jól feladja a leckét. Ritkán esik meg olyan, hogy egy szerző részletes értelmezési instrukciót ír a saját regényéhez. Amolyan használati utasítást, mert ebben a

BeFüredve - Kedvcsináló ajánló Karády Anna regényeihez



Képzeld el, hogy elugrasz telefonálni egy fél percre. Aztán csak egy év múlva jössz vissza.

Képzeld el, hogy egy másik korban térsz magadhoz.

Képzeld el, hogy ott, ahová kerültél, hatalmas hátrányokkal indulsz, és nem pusztán azért, mert sosem voltál jó cserkész/ezermester/túlélőművész, hanem azért is, mert nő vagy, az emancipált, feminista fajtából, ráadásul a jogaidat is jól ismered. Igen, de a saját idődben.

No, innen szép nyerni!

Természetesen a nehézségek mellé mesebeli segítők is dukálnak, akik nem csak hisznek neked, hanem el is igazítanak a frissen megismert útvesztőben, és támogatnak, amikor minden jótanácsuk ellenére elbuksz. Mert a bukás garantált, ha az ember lányára rátalál a szerelem.

Így indul Karády Anna regénytrilógiája, amely rengeteg érdekes, nem egyszer veszélyes helyzet elé állítja azt, a világába merészkedőt. A 18. századi magyar társadalmi rend, a szokások és hiedelmek kavalkádjában elmerülve megelevenednek a történelemkönyvek lapjai, ott függ a levegőben a „te mit tennél?” feszítő dilemmája.



A kérdések pedig egyre több fontos választás és fájdalmas döntés felé terelik hőseinket. Kétségeink egyre sokasodnak. Vajon visszafelé is járható az út? Tud-e az igaz szerelem önzetlen lenni téren és időn át? Vajon ketten, csupán néhány segítővel megváltható a világ? És a személyes szabadságunk?

Bármit kibír ez a kapcsolat? S hogy mi köze ehhez Tihanynak és a bencéseknek? A végén minden kiderül! ;)


Szívből ajánlom, hogy bátran vágjatok bele ebbe a háromkötetes, nagyszerű gondolatkísérletbe, megéri! Már csak azért is, mert a hamarosan megrendezésre kerülő Országos Könyvtári Napok keretében, október …-án az írónő személyesen fogja elmesélni a történet keletkezésének körülményeit, s biztosan szó lesz a Zserbó c. új családregényéről és a további terveiről egyaránt.

Várunk mindenkit szeretettel!

Megjegyzések