Vendégszerzőnk ajánlja: Kárpát Walzer

A boldog békeidőkben játszódó magyar fantasy? Legalábbis a moly.hu értékelései szerint jelenleg az 55. legjobb fantasy regény (a ranglista naponta változik).  A Viktoriánus korszak angol misztikus irodalma fontos kulturális mérföldkő nálunk is, érdekes módon a hazai feldolgozása a korszaknak ebben a kategóriában nem túl erős. Dr. Jekylltől, Drakulán át Dr. Monreau-ig minden híres angolszász regény elérhető magyarul, a számtalan filmes feldolgozásról már nem is beszélve. Magyar megfelelőik viszont nem nagyon bukkantak fel a közelmúltig. A kiegyezéstől az első világháborúig terjedő hazai időszak elhanyagolt téma volt 1945-1989 között, arról már nem is beszélve, hogy a fantasy mint műfaj szintén csak a rendszerváltás után kezdett el kibontakozni. Jelenleg egyfajta reneszánszát éli a Dualista korszakra magyarul írt romantikus vagy éppen bűnügyi regények publikálása. Az általam már bemutatott Leányrablás Budapesten az egyik legjobb példa erre. Szerencsére a magyar írók nem álltak meg ennél

BeFüredve - Kedvcsináló ajánló Karády Anna regényeihezKépzeld el, hogy elugrasz telefonálni egy fél percre. Aztán csak egy év múlva jössz vissza.

Képzeld el, hogy egy másik korban térsz magadhoz.

Képzeld el, hogy ott, ahová kerültél, hatalmas hátrányokkal indulsz, és nem pusztán azért, mert sosem voltál jó cserkész/ezermester/túlélőművész, hanem azért is, mert nő vagy, az emancipált, feminista fajtából, ráadásul a jogaidat is jól ismered. Igen, de a saját idődben.

No, innen szép nyerni!

Természetesen a nehézségek mellé mesebeli segítők is dukálnak, akik nem csak hisznek neked, hanem el is igazítanak a frissen megismert útvesztőben, és támogatnak, amikor minden jótanácsuk ellenére elbuksz. Mert a bukás garantált, ha az ember lányára rátalál a szerelem.

Így indul Karády Anna regénytrilógiája, amely rengeteg érdekes, nem egyszer veszélyes helyzet elé állítja azt, a világába merészkedőt. A 18. századi magyar társadalmi rend, a szokások és hiedelmek kavalkádjában elmerülve megelevenednek a történelemkönyvek lapjai, ott függ a levegőben a „te mit tennél?” feszítő dilemmája.A kérdések pedig egyre több fontos választás és fájdalmas döntés felé terelik hőseinket. Kétségeink egyre sokasodnak. Vajon visszafelé is járható az út? Tud-e az igaz szerelem önzetlen lenni téren és időn át? Vajon ketten, csupán néhány segítővel megváltható a világ? És a személyes szabadságunk?

Bármit kibír ez a kapcsolat? S hogy mi köze ehhez Tihanynak és a bencéseknek? A végén minden kiderül! ;)


Szívből ajánlom, hogy bátran vágjatok bele ebbe a háromkötetes, nagyszerű gondolatkísérletbe, megéri! Már csak azért is, mert a hamarosan megrendezésre kerülő Országos Könyvtári Napok keretében, október …-án az írónő személyesen fogja elmesélni a történet keletkezésének körülményeit, s biztosan szó lesz a Zserbó c. új családregényéről és a további terveiről egyaránt.

Várunk mindenkit szeretettel!

Megjegyzések