Eco és a nagy kísérlet: A rózsa neve

Mivel minden szentnek maga felé hajlik a keze, így egy menő könyvtár kerül a látóterünkbe a mai ajánlóban. Kedves Olvasóm, el kell, hogy keserítselek, Sean Connery igéző arca és színészi játéka csak egyetlen réteget tud visszaadni abból, amit a könyv elénk tár. Ha szereted a középkorban játszódó krimit, elragadott Ken Follett világa, akkor ez a te filmed! Egy szerzetesi közösségben sorra történnek a gyanúsabbnál gyanúsabb halálesetek. Vilmos, a bölcs, daróc ruhás Sherlock Holmes és Adso, a zöldfülű, fiatal szerzetes párosa elképesztően izgalmas nyomozást folytat. Körülöttük pedig feltárul a kolostor és egy páratlan könyvtár színekkel és intrikákkal teli világa. A szöveghez azonban vértezd fel magad! Mert irodalomtudományi nehézbombázó. Az olasz Esterházy Péter (kettejüknek még a halála is válhatatlan egymástól) jól feladja a leckét. Ritkán esik meg olyan, hogy egy szerző részletes értelmezési instrukciót ír a saját regényéhez. Amolyan használati utasítást, mert ebben a

A nagy rímhányó - Romhányi 100



"Kígyónak lábsó, 
madaraknak fogsor,
diktál a beteg, 
írja a doktor."

Hejj, kedves Doktor úr, már mondom is: receptre szeretném kérni Romhányi József szövegeit. De sokszorosítva, hogy mindenkinek jusson! Mert a humornál nincs jobb orvosság. A hatásfokot meg csak növeli egy kis idő a csacsika család köreiben, esetleg egy kör a kőkorszaki tekepályán.

Minden Szamárfülek Atyja, Romhányi József épp ma ünnepelné századik születésnapját.




Kapcsolatunk vele a mai napig titkos is és misztikus, kicsit utópisztikus: mert életműve folyamatosan velünk, a magyar nyelv használóival van. Benne él a szavainkban, az odavetett kifejezéseinkben, a házastársi vitáinkban, a testvéri marakodásban, velünk jön az utcára és a boltba. 

Van itt minden szinten, szinte minden! A gondolatátvivő kézi készülék azonnal működésbe lép, ha belesóhajtjuk a távrecsegőbe, milyen jól esne egy kis sütemény, és anyánk úgy válaszol: Nyisd ki az ablakot!

Ott van a lakásfelújítás és a szerviz közben, főleg akkor, ha nem hozzáértőre bíztuk a munkát: Eke, veke, eresz kell? Másképp talán ki se bírnánk, míg a görbék egyenesek nem lesznek. Nem kell hozzá más, csak egy emeltyűs szerkentyű!

 
És hogy mi köze ennek az egésznek T. S. Eliot és A. L. Webber Macskáihoz?

A választ egy forintér' megmondom!


-K-


Megjegyzések