Eco és a nagy kísérlet: A rózsa neve

Mivel minden szentnek maga felé hajlik a keze, így egy menő könyvtár kerül a látóterünkbe a mai ajánlóban. Kedves Olvasóm, el kell, hogy keserítselek, Sean Connery igéző arca és színészi játéka csak egyetlen réteget tud visszaadni abból, amit a könyv elénk tár. Ha szereted a középkorban játszódó krimit, elragadott Ken Follett világa, akkor ez a te filmed! Egy szerzetesi közösségben sorra történnek a gyanúsabbnál gyanúsabb halálesetek. Vilmos, a bölcs, daróc ruhás Sherlock Holmes és Adso, a zöldfülű, fiatal szerzetes párosa elképesztően izgalmas nyomozást folytat. Körülöttük pedig feltárul a kolostor és egy páratlan könyvtár színekkel és intrikákkal teli világa. A szöveghez azonban vértezd fel magad! Mert irodalomtudományi nehézbombázó. Az olasz Esterházy Péter (kettejüknek még a halála is válhatatlan egymástól) jól feladja a leckét. Ritkán esik meg olyan, hogy egy szerző részletes értelmezési instrukciót ír a saját regényéhez. Amolyan használati utasítást, mert ebben a

2020 első félévének TOP kölcsönözései - könyvek


Az idei év eleje sok megpróbáltatást tartogatott mindannyiunk számára; egy kis időre felborult és átalakult az életünk. Mi, könyvtárosok is új kihívásokkal szembesültünk, ezért kibővítettük szolgáltatásainkat a járványhelyzet idején. 😷Elindítottuk az online kölcsönzés elnevezésű  szolgáltatást, hogy az olvasóink ez idő alatt is biztonságosan hozzájussanak a kívánt dokumentumokhoz. Ez a lehetőség a mai napig is érvényben van, így akár online 💻(messenger üzenetben, e-mailben), akár telefonon 📞 keresztül leadhatják dokumentumigényeiket, amiket előre elkészítünk és a könyvtár nyitvatartási idejében a kölcsönzőpultnál átvehetők. Nagy örömünkre sokan éltek a bezárás alatt is ezzel a lehetőséggel, így senki nem szenvedett hiányt olvasnivalóban. Összegyűjtöttük azokat az írásokat, amiket a legtöbben kerestek és kölcsönöztek az év első felében.📕📚📙📘📚


Nagy népszerűségnek örvend Orvos-Tóth Noémi klinikai pszichológus, az Örökölt sors című könyve, melyben az írónő végigvezeti az olvasót egy transzgenerációs önismereti úton, amin keresztül felismerhetjük a megörökölt negatív viszonyulásokat és viselkedési mintákat.
Amikor elkezdjük kutatni elakadásaink, szorongásaink, elhibázott párkapcsolataink, ismétlődő kudarcaink okát, gyakran kiderül, hogy saját életünk történései nem adnak megfelelő magyarázatot. Ilyenkor érdemes a tágabb perspektívát is megvizsgálni, és szüleink, nagyszüleink vagy akár a még korábbi generációk életeseményeit is feltárni. 
Jelenleg a kötet kölcsönzésben van, azonban a földszinti Info-Ponton hangoskönyv formájában megtalálható és 1 hétre kölcsönözhető.💽
2018-ban jelent meg az egykori first lady, Michelle Obama önéletrajzi könyve, az Így lettem.
Az Így lettem hol szerény iowai konyhákba, hol a Buckingham-palota báltermeibe kalauzol minket. Megtapasztaljuk a mérhetetlen szomorúság, az elképesztő szívósság és bámulatos kitartás pillanatait is. Egészen közelről láthatjuk, mi zajlik e páratlan, úttörő történelmi személyiség lelkében, miközben azért küzd, hogy hitelesen éljen, hogy saját erejét és hangját magasabb eszmék szolgálatába állítsa. Őszintén és bátran megosztott történetei arra ösztönöznek, hogy feltegyük magunknak is a kérdést: kik vagyunk és kivé akarunk válni.
Idén pedig a Netflix gondozásában megjelent egy dokumentumfilm is.

Női sorsról, családi titkokról, bátorságról ad tanúbizonyságot  Grecsó Krisztián Vera című regénye.
Szeged, 1980. Vera az általános iskola negyedik osztályába jár, jó tanuló, jó sportoló. A papa a honvédségen dolgozik, a mama meg minden nap várja őt tanítás után. De Vera biztonságosnak hitt élete pár hét leforgása alatt megváltozik. Az egyik eseményből következik a másik, mintha dominók dőlnének egymás után, mégsem lehet tudni, vajon mi indítja el az események láncolatát. Mi fordítja szembe végzetesen az addigi legjobb barátnőjével? Miért olyan jó és ugyanakkor ijesztő egyre több időt tölteni Józeffel, az új lengyel fiúval? És miért vannak a felnőtteknek titkaik, ha Verától azt várják el, hogy ő mindig csak az igazat mondja?
Jelenleg ez a dokumentum is kölcsönzésben van, azonban hangoskönyv formájában megtalálható az Info-Ponton.💽

Náray Tamás sikere töretlen. 2014-ben jelent meg első regényfolyama, Az utolsó reggel Párizsban. Az önéletrajzi ihletésű írás főhőse Dárnay Dávid, divattervező, aki a 80-as évek szocialista Magyarországában szeretne érvényesülni, boldogulni.


Ezután a Zarah trilógiát jelentette meg, ami egy történelmi korszakokon, generációkon és országhatárokon átívelő, mozgalmas családtörténet, melyben mesél a huszadik századról, szerelemről, árulásról, sikerekről, kudarcokról és a boldogságról.

Kép forrása: instagram


A New York Times bestsellerlistájának első helyén landolt és a hazai könyvkereskedésben is sikerlistákon szerepelt, Delia Owens Ahol a folyami rákok énekelnek című regénye, mely egyszerre krimi és fejlődésregény is.

1950-es, '60-as években, Észak-Karolina mocsaras partvidékén játszódik a történet, melynek főhőse a lápvidéken magára hagyott kislány, Kya Clark. 
Teljes elszigeteltségben él, mindaddig, míg fel nem bukkan Tate, a közeli kisváros lakója, akivel barátságot köt a lány. Együtt osztoznak a természet és a költészet szeretetében, azonban az idillt egy rejtélyes gyilkosság töri meg és a "Lápi lányra" terelődik a gyanú. 

Owens a biológiai tanulmányait is megcsillogtatja a történetben, melynek segítségével csodálatosan mutatja be a vadon és az emberi lélek kapcsolatát. 

2018-ban Costa-díj, Specsavers Nemzeti Könyvdíj, Az év legjobb regénye díj nyertese Sally Rooney fejlődésregénye, a Normális emberek.
Az iskolában Connell és Marianne szinte kerülik egymást. Connell igazi közösségi ember, az iskolai focicsapat sztárja, Marianne magányos, büszke és visszahúzódó lány. Amikor Connell elmegy a Marianne-ék házában dolgozó édesanyjáért, különös, megmásíthatatlan kapcsolat jön létre a két tinédzser között, amelyet eltökélten titkolnak. Érettségi után mindketten az ország legjobb egyetemére, a dublini Trinity College-ba kerülnek ösztöndíjasként. Az egyetemi évek alatt sem sodródnak el egymástól, összetett kapcsolatukban ellentmondásos helyzeteket szül a vonzalmaik és a lehetőségeik közt feszülő különbség.

Az írónő remek pszichológiai érzékkel, hol kegyetlen, hol gyengéd módon mutatja be az eltérő vagyoni helyzetű, két teljesen "különböző világból" érkező fiatal kapcsolatát. A könyvből a BBC minisorozatot készített.
Victoria Eugenia Henao tizenhárom évesen ismerte meg a nála több mint tíz évvel idősebb Pablo Escobart, minden idők talán leggazdagabb, leghatalmasabb és legellentmondásosabb drogbáróját. Tizenöt volt, amikor elszökött vele, és a felesége lett. Közismert hűtlensége, és kegyetlensége dacára a következő tizenhat esztendőben, egészen a férfi haláláig mellette maradt. Arra próbálta ösztönözni a férjét, hogy kössön békét az ellenségeivel, és adja fel magát. Pablo halála után elképesztő bátorsággal küzdve a túlélésért, sikerült megváltania a saját és a gyermekei életét és a szabadságát, a cali kartell vezetőivel megegyezést kötve.
Victoria Eugenia Henao Mrs Escobar: Életem Pablóval című könyvben egy fiatal nő történetét olvashatjuk, aki a legértékesebb műkincsgyűjteménnyel rendelkezett, szolgák lesték minden kívánságát, nagy gazdagságban élt, túlélt egy bombamerényletet és ő volt Pablo Escobar felesége.

Megtörtént eseményeket mutatnak be a következő regények. Megegyeznek a helyszínek, a történések, láthatjuk bennük Mengelét és az ő borzalmas kísérleteit, a kegyetlenséget, brutalitást. Két erős nő története, akik nem adták fel a reményt és túlélték.

Mario Escobar Auschwitzi bölcsődala egy német ápolónő igaz története, akit családjával együtt Auschwitz Birkenauba hurcoltak.
Helene Hanemann árja német, azonban cigány származású férje és a gyermekeik a náci faji törvények hatálya alá tartoztak, így a Gestapó tisztek elvitték őket. A kíméletlen körülményeket, a mindennapi élet-halál harcot egy új orvos érkezése változtatta át, ő Josef Mengele volt. Egy óvodát és iskolát létesített a táborban, melynek élére Helenét állította.
Stern Rózsa Ibolya egyike volt azoknak, akik elszenvedői voltak a híres/hírhedt Mengele kísérleteknek.  A nő négy haláltábort is látott, állandó félelemben élt, de nem adta fel a reményt és túlélte. Évtizedekkel később, Viola néven mesélte el emlékeit Veronika H. Tóth újságírónak, aki megírta A Mengele-lány című memoárt.

A borzongás nagymestere, Stephen King A kívülálló című könyvével újra a frászt hozza az olvasóira. 
Flint City egyik parkjában brutálisan megerőszakolnak, meggyilkolnak és megcsonkítanak egy 11 éves kisfiút. A tettes egy mindenki által ismert, köztiszteletben álló,  kétgyerekes családapa, Terry Maitland, azaz T. edző. Ralph Anderson nyomozó egy kulcsfontosságú baseball meccsen, mindenki szeme láttára tartoztatja le a vélhető gyilkost, de biztos alibije van Maitlandnek. Hogyan lehetséges ez, mikor szemtanúk, ujjlenyomatok, DNS-minták mind rámutatnak? A nyomozónak társaival együtt választ kell találniuk arra, hogyan lehet ugyanaz az ember egyszerre két helyen.

A rejtélyes történet a New York Times bestsellerlista élére került és 2018-ban elnyerte a Goodreads legjobb könyve díjat, az HBO pedig minisorozatot készített belőle.

Tavaly, 2019 december közepétől egészen 2020. március 8-ig városunk múzeumában, egy nem mindennapi kiállítást tekinthettek meg az érdeklődök. Pákh Imre Munkácsy-gyűjteménye kapott helyett a Cselley-házban. A festő életéről, munkásságáról szóló könyveket sokan keresték könyvtárunkban. Egyik legolvasottabb mű, Dallos Sándor kétkötetes írása - Aranyecset és A nap szerelmese - volt. 
Egyszerre ismeretterjesztő, romantikus, egy drámai életutat bemutató olvasmányos regénysorozat. Az első kötet bemutatja a festő fiatalkorát, pályakezdésének viszontagságait, asztalosinasságát, düsseldorfi éveit. Míg a második könyv a már érett művész párizsi éveiről, sikereiről, kudarcairól és betegségéről mutat átfogó képet.
Terézanyu-díjas, többszörösen Aranykönyv-díjra jelölt írónő, R. Kelényi Angelika legújabb könyvében, a Mennyei bűnökben a 19. századi Rómába kalauzolja az olvasót.
Marco Fiore, a megkeseredett, hitehagyott, ópiumfüggő egyházi nyomozó kapja a lehetőséget, hogy kiderítse milyen kegyetlen, parázna játékok folynak a Sant'Ambrogio zárdában. A bűnösök magas rangú egyházi személyek, akik a gyilkosságtól sem riadnak vissza, hogy megvédjék egymás és saját érdekeit. A szálak Maria Luisa nővérhez vezetnek, a rendfőnökhöz. A nyomozó egyedül nem tudja felgöngyölíteni az ügyet, ezért a gyönyörű, de szorult helyzetben lévő Blancát ráveszi, hogy lépjen be a zárdába és gyűjtsön bizonyítékot.
A könyv egyszerre fordulatos krimi, gyönyörű szerelmes regény. Az írónő remekül vegyíti a hazugságokat, titkokat, sötétséget, a szenvedély és a tiszta szerelem kombinációjával.

Frei Tamás több év hallgatás után tavaly, 2019-ben megtörte a csendet a Bábel című könyvével. Egykori főszereplőjét, André Calvit leváltotta Marco Borettire, aki szerint a gátlástalanok okosak.

Boretti, az édesanyja révén magyar származású firenzei régész, aki az európai migránsválság kellős közepén egy szövevényes ügy kulcsszereplője lesz. A tudós kincsvadásszá válik. A fegyverkereskedőből miniszterelnöki tanácsadó, az üldözőből üldözött lesz.

Frei Tamás megmutatja, milyen hatalmi manőverek révén fogható meg a hatalom, irányítható egy ország. A színfalak mögé viszi az olvasót, ahol megláthatjuk a nyugati világ véres műkincsekkel teli luxusvillákból álló életet és az iszlám terrorizmust. És a szálak vajon hol futnak össze? Kicsiny hazánkban, Magyarországon...
A Bábel fordulatos, akciódús, izgalmas, akárcsak a szerező korábbi kötetei.
Az elmúlt időszakban ezek a könyvek jártak kézről-kézre olvasóink között és a mai napig keresett olvasmányok. Ha valamelyik sikerkönyv felkeltette az érdeklődésedet kérj rá előjegyzést és amint beérkezett már értesítünk is.😉


- D -


Megjegyzések