Eco és a nagy kísérlet: A rózsa neve

Mivel minden szentnek maga felé hajlik a keze, így egy menő könyvtár kerül a látóterünkbe a mai ajánlóban. Kedves Olvasóm, el kell, hogy keserítselek, Sean Connery igéző arca és színészi játéka csak egyetlen réteget tud visszaadni abból, amit a könyv elénk tár. Ha szereted a középkorban játszódó krimit, elragadott Ken Follett világa, akkor ez a te filmed! Egy szerzetesi közösségben sorra történnek a gyanúsabbnál gyanúsabb halálesetek. Vilmos, a bölcs, daróc ruhás Sherlock Holmes és Adso, a zöldfülű, fiatal szerzetes párosa elképesztően izgalmas nyomozást folytat. Körülöttük pedig feltárul a kolostor és egy páratlan könyvtár színekkel és intrikákkal teli világa. A szöveghez azonban vértezd fel magad! Mert irodalomtudományi nehézbombázó. Az olasz Esterházy Péter (kettejüknek még a halála is válhatatlan egymástól) jól feladja a leckét. Ritkán esik meg olyan, hogy egy szerző részletes értelmezési instrukciót ír a saját regényéhez. Amolyan használati utasítást, mert ebben a

Téged is vár Lázár Ervin erdeje


Van egy hely mindenkinek, a Négyszögletű Kerek Erdőben, ahol nem baj, ha megöregedtél, vagy kék a bőröd. Egy hely, ahol te lehetsz a fékezhetetlen agyvelejű futóbajnok, a szeleburdi, kívülálló, naiv vagy bölcs. Ahogy tetszik. Lehetsz, aki lenni tudsz, vagy aki lenni akarsz. Az sem baj, ha annyit szeretnél csak közölni a világgal, hogy dömdödöm. Ide bárki bejöhet, elidőzhet, barátokra lelhet.

Erre vágyunk mi titkon mindannyian.

Lázár Ervin csodálatos mesevilága nem szól semmi rendkívüliről, és mégis minden, ami itt történik, varázslatos és különleges, mert üzenete van: hogy merj önmagad lenni úgy, hogy azzal mást se bánts. Nagy feladat, és semmiképp sem egyszerű. Ráadásul hőseink folyton problémákba ütköznek, mert hiába ez az Erdő a világ legboldogabb helye, megoldanivaló gondok azért itt is akadnak.

Dömdödömre rádől egy fa, Szörnyeteg Lajos álmos. Ló Szerafin rájön, hogy a legjobb, ha önmagával fut versenyt. Bruckner Szigfrid, az oroszlán fogfájással küzd, míg Vacskamati a világ legnagyobb, legegyetemesebb és legvilágméretűbb csalója címre pályázik. De olyan kínzó kérdések is felmerülnek, mint hogy mi a vers, vagy hogy érdemes-e Mikkamakka távollétében elhinni, amit a Kisfejű Nagyfejű Zordonbordon állít?

Zagyvaságnak tűnik? Igen, pont annyira kusza, mint az élet maga. De ott a jó hír, ha beengedjük a házunkba mindazt, amit Mikkamakka képvisel, már nem kellenek nagy dolgok. A két pont között pedig a legrövidebb út a szeretet és az elfogadás, még akkor is, ha elsőre nem így látszik, vagy akadályokba ütközünk.

Ajánlom ezt az igazán szívmelengető kötetet a gyerekeknek, hogy ne fájjon annyira a növés, és a felnőtteknek, hogy kicsit meg tudjanak szökni a Ráday-kastély tetején trónoló szomorúság elől.

A teljes szöveg elérhető ezen a linken: https://konyvtar.dia.hu/html/muvek/LAZAR/lazar00042_kv.html

-K-


Megjegyzések