Eco és a nagy kísérlet: A rózsa neve

Mivel minden szentnek maga felé hajlik a keze, így egy menő könyvtár kerül a látóterünkbe a mai ajánlóban. Kedves Olvasóm, el kell, hogy keserítselek, Sean Connery igéző arca és színészi játéka csak egyetlen réteget tud visszaadni abból, amit a könyv elénk tár. Ha szereted a középkorban játszódó krimit, elragadott Ken Follett világa, akkor ez a te filmed! Egy szerzetesi közösségben sorra történnek a gyanúsabbnál gyanúsabb halálesetek. Vilmos, a bölcs, daróc ruhás Sherlock Holmes és Adso, a zöldfülű, fiatal szerzetes párosa elképesztően izgalmas nyomozást folytat. Körülöttük pedig feltárul a kolostor és egy páratlan könyvtár színekkel és intrikákkal teli világa. A szöveghez azonban vértezd fel magad! Mert irodalomtudományi nehézbombázó. Az olasz Esterházy Péter (kettejüknek még a halála is válhatatlan egymástól) jól feladja a leckét. Ritkán esik meg olyan, hogy egy szerző részletes értelmezési instrukciót ír a saját regényéhez. Amolyan használati utasítást, mert ebben a

Ízelítő az Ünnepi Könyvhét megjelenéseiből - 1. rész


"Az évnek egyik napján [...] az ország minden városában és falujában könyvnap rendeztessék, amely [...] az írót és a közönséget közvetlen kontaktusba hozza egymással, hogy ezen a napon egyszer egy évben a könyvírás és a könyvkiadás művészete is kimenjen az utcára, éspedig ingujjban, közvetlen, bohém formában."
A Magyar Könyvkiadók és Könyvkereskedők Országos Egyesülete 1927. évi közgyűlésén hangzott el az idézet. A javaslattevő Supka Géza volt, a Literatura folyóirat  főszerkesztője.

A kezdeményezés 2 év múlva valósult meg és azóta töretlen sikerrel minden évben megrendezik országszerte a könyvszeretők nagy örömére az Ünnepi Könyvhét elnevezésű eseményt.
Az idén 90. alkalommal megrendezett Könyvhét a kortárs magyar irodalom legnagyobb szabadtéri ünnepe, melynek keretén belül könyvújdonságok sokaságával lepték meg ismét a résztvevőket.

Természetesen figyelemmel kísértük azokat az írásokat, amelyek ebben az időszakban jelentek meg; nem késlekedtünk, amint bolti forgalomba kerültek, már küldtük is a webáruháznak a rendelést. És itt is vannak az újdonságok 😀   


Schein Gábor: Megleszünk itt

„Billenés. Koppanás. Odakint lassan lenyugodott a nap. A levegő megmozdult, hűvös lett. A fenyőfák sötét óriásokká nőttek, szemközt a hegy lassan megindult a völgy felé. Bárdió egy pulzáló kis ideget vett észre Kiefer arccsontján, a duzzadt könnyzacskó alatt. Nem tudta levenni róla a tekintetét. Csend támadt. Kiefer kortyolt a teából, már nem volt tűzforró. Megpróbált kiolvasni valamit a felé forduló szemekből, de mintha sötét, átlátszatlan vízbe vetett volna horgot. Kivett egy süteményt. Sós volt, porhanyós, kellemesen omlott szét a fogai közt, a szájpadlásán. Billenés, koppanás.”
A két szálon futó regényben az betekintünk Kiefer, Ágnes és Zoltán életébe. Kiefer a tehetséges matematikus nővérével együtt vidéken él és a helyi középiskolában számtantanárként tanít, mígnem egy nap rádöbben, hogy az élete és hivatása tarthatatlan. A csodabogárként elkönyvelt férfi testvére és munkája elvesztése után felszámolja korábbi életét és elköltözik egy város széli viskóba, ahol saját életét kezdi boncolgatni.
A regény másik szála egy negyven felé közeledő házaspár krízistörténete. Ágnes és Zoltán házassága boldogtalan. Az akaratos férjjel nem ért szót a tördelőként dolgozó asszony; két tökéletesen ellentétes alkat, mégis elszakíthatatlanul összetartoznak. Ágnes a gyerekükkel együtt apósához költözik a város melletti tanyára. Kiefer itt találkozik a házaspárral és ez a találka elindítja a változást. 
 A regényben Schein Gábor arra a kérdésre keresi a választ, hogy mit kezdhet az ember az életével; mi választ el és mi köthet össze embereket, akik szomszédai egymásnak, ugyanakkor idegenek a saját létezésükben. 
 
Benkő László: Mátyás király 1.

Ugyancsak Ünnepi Könyvhéten jelent meg Benkő László újabb történelmi regénye, mely Mátyás királyról szól. A fiktív szereplőket felvonultató írásból megtudhatjuk kik tanították, nevelték és hogyan vált művelt, szerelmes fiatalemberré, lovaggá Magyarország egykori királya. Nemcsak az ő életébe nyerhetünk betekintést, hanem az országéba is. Az író bemutatja a XV. század második felének világát, különös tekintettel a politikára és azokra a tényezőkre, melyek befolyásolták a Magyar Királyság sorsát. A szerző a történelemtudomány által feltárt adatokat is felhasználta, így ábrázolva a kort és azokat a szereplőket, akik a politikai életben meghatározó lépéseket tettek. 
A trilógia első részében nemcsak Mátyás életét ismerhetjük meg a születésétől a trónra lépésig, hanem apja, Hunyadi János legnagyobb győzelmeit, valamint a hazai és külhoni ellenségeknek a szerepét is.


Tóth Krisztina: Fehér farkas

„Minden lakás másik történet” – mondja Tóth Krisztina novellájának elbeszélője, miközben saját egykori otthonát keresi. Mindegyik lakás emlékezteti rá, de egyik sem ugyanaz.   


„Álltam bénultan a táskával, izzadt a tenyerem, lüktetett a fejem. Talán hülyeség volt idejönnöm, talán mégse kellett volna vállalnom ezt a küldetést, visszavennem ezt a sötét csomagot.”
 
Ebben a könyvben is katartikus történeteket olvashatunk, amelyek az írónő korábbi műveinél élesebben mutatják meg a hatalmi elnyomást, az alárendeltséget, a kirekesztettséget és az erőszak állomásait. A névtelen hősök ismerősökké vállnak, akik mellettünk toporognak a liftben, vagy mögöttünk cammognak a lépcsőházban. Beszélgetünk velük volt otthonokról, találkozásokról, nagy rejtélyekről, kapcsolatokról, titkokról. Észrevesszük, hogy bizonyos tettek milyen változásokat hoztak vagy hozhattak volna létre. Mások életébe pillanthatunk be, de a szöveg mögött magunkra és a bennünk élő idegenre is ráismerünk.


Berta Ádám: Nem attól vizes a hal

„Karcsi huszonéves fiatalember, és végre túllép egy bizonyos szinten a lányoknál: Judittal való kapcsolata tartalmasabbnak tűnik, mint a korábbi, pár nap alatt kiikszelt próbálkozások. De vajon közbeszól-e a múlt? Karcsi édesapja kölcsönadta a körzőjét egy társának, és csak nagy nehézségek árán sikerült visszaszereznie. Karcsi regionális szuperhősök segítségét hívja, de elég lesz-e ez a boldogsághoz? Berta Ádám regénye az ismert irodalmi hagyományhoz, a hasonmástörténetekhez illeszkedik, de váratlan és fenyegető tanulságaival át is értelmezi azokat. Irodai hétköznapok és egy Radnóti-rajongó édesanya emléke: a Nem attól vizes a hal vegyes hozzávalókból állít össze egységes és bizarr, kételyekkel teli világot. A dolgok ritkán azok, aminek látszanak, és nem garantálható, hogy az olvasó a végén nyugodtan dőlhet hátra.” (Garaczi László)
 

Bíró Szabolcs: Anjouk VI. – Királyok éneke

A 2015 óta futó Anjouk könyvsorozat befejező kötete jelent meg. Anjou Károly utolsó nagy uralkodói korszakának éveit, nemzetközi szinten elért diplomáciai eredményeit olvashatjuk, miközben visszatérnek a korábbi könyvekben megismert valós és fiktív hősök, sőt új szereplők is felbukkannak.


„1333. ​A visegrádi udvar negyedik éve folytat tárgyalásokat Nápollyal, amikor Anjou Károly végre személyesen is visszatérhet gyermekkora helyszínére, a mesés Dél-Itáliába, ahova ötéves fiát is magával viszi. Tervei szerint, miután eljegyezte Bölcs Róbert unokáját, András herceg lehet a Szicíliai Királyság jog szerinti örököse.Az uralkodó távollétében Magyarországon kezd megbomlani az évtizedek munkájával megszilárdított belső rend. A zavargások megfékezése Erzsébet királynéra hárul, aki újabb gyermeke elveszítésével egyre erősebben láncolja magához legidősebb fiát, Lajos herceget. Mindeközben a szomszédos királyságokban is fontos változások mennek végbe. A térség fejedelmei Visegrádon gyűlnek össze, hogy egymással békét, mások ellen pusztító szövetséget kössenek.Bátor Szilárd udvari fegyvernökként találja magát a király kíséretében. Igyekszik átlépni múltja sötét árnyain, de gyermekéveit maga mögött hagyva még mindig túl sok kérdés tornyosul előtte. Míg a feje fölött hatalmasok játszmája zajlik, ő csupán élni szeretne – rájönni, mi a valódi öröksége.”



Kalapos Éva: F mint
„Ők azok, akik nem kapnak támogatásokat.Ők azok, akiket szerinted folyamatosan megvezetnek.Ők azok, akiket általában észre sem veszel.”

Fema eladó egy budapesti éjjel-nappali közértben. Egy szűk lakásban él beteg édesanyjával és
férjével. A házasságuk nem túl fényes, de próbálják a boldogság látszatát fenntartani. Egyik nap olyan, mint a másik, mígnem megjelenik a Fotós és elindul a változás. 
A titokzatos kapucnis alak a telefonjával fotózni kezdi az embereket, Fema körül pedig furcsa dolgok történnek. A fura személy mindenkit megtalál, mert célja van azzal, amit tesz. Közben Fema szembesülni kényszerül az egyik legnagyobb kérdéssel: mennyit ér az élet, ha nem az elvárásoknak megfelelően élik?
Kalapos Éva Veronika a sikeres ifjúsági regényei (D.A.C.-sorozat, Massza és a Muszáj?!) után felnőtteknek szóló történettel jelentkezik.

Lackfi János: Minden napra egy sztori
„A bölcseket agyonverik, ugye? Esznek-e szőlőt a kannibálok? Ki tetoválja ki a halakat? Kit üssön el az önvezető autó? Mi lesz, ha kibombáznak a házamból? Hogyan találkozik Örkény és a DJ? Mi lesz, ha haza akarok menni a lövészárokból? Mi a program a Félpár Kesztyűk Éjszakáján és mit tegyünk a beszélő csirkecombokkal? Mi a baj az olvasó medvékkel, az adófizetőkkel és az illegális könyvtermesztőkkel? Az igazi férfi szilikon-izmokkal csábít? Az igazi nőt visszahozzák az UFÓk? Hogyan készítsünk piranhalevest magyarosan? Hófehérke evett-e mérgezett hamburgert? Mire képesít az OKJ-s Betyár- és Útonállóképző? Mit keres egy róka a véres alsógatyóban? Hol gyerek beszél, hol nyugdíjas, hol hentes, hol Mikes Kelemen, hol temetkezési vállalkozó, hol kockázatkezelő, hol kidobóember, hol egy német tanárnő, aki nem németet tanít… Hétköznapi őrületek a legváltozatosabb módokon elbeszélve.”
Minden napra egy friss, eleven, vidám vagy maróan szomorú sztori Lackfi János tollából. Az olvasó 365 történet közül válogathat, melyek tartalmaznak valóságot és abszurd humort is. 

A posztban bemutatott újdonságoknak még közel sincs vége. A következő bejegyzésünkből megismerhetnek még több Ünnepi Könyvheti írást. 📚😃 

- D -

Megjegyzések