Eco és a nagy kísérlet: A rózsa neve

Mivel minden szentnek maga felé hajlik a keze, így egy menő könyvtár kerül a látóterünkbe a mai ajánlóban. Kedves Olvasóm, el kell, hogy keserítselek, Sean Connery igéző arca és színészi játéka csak egyetlen réteget tud visszaadni abból, amit a könyv elénk tár. Ha szereted a középkorban játszódó krimit, elragadott Ken Follett világa, akkor ez a te filmed! Egy szerzetesi közösségben sorra történnek a gyanúsabbnál gyanúsabb halálesetek. Vilmos, a bölcs, daróc ruhás Sherlock Holmes és Adso, a zöldfülű, fiatal szerzetes párosa elképesztően izgalmas nyomozást folytat. Körülöttük pedig feltárul a kolostor és egy páratlan könyvtár színekkel és intrikákkal teli világa. A szöveghez azonban vértezd fel magad! Mert irodalomtudományi nehézbombázó. Az olasz Esterházy Péter (kettejüknek még a halála is válhatatlan egymástól) jól feladja a leckét. Ritkán esik meg olyan, hogy egy szerző részletes értelmezési instrukciót ír a saját regényéhez. Amolyan használati utasítást, mert ebben a

Róbert Katalin: Szelídíts meg!

 Rókavilág



A könyvet elsősorban a borítója miatt szúrtam ki a könyvtárban /hol máshol 😉 /, mivel egy róka van rajta. Aztán elolvasva a fülszöveget rájöttem, hogy egy jó kis ifjúsági regény akadt a kezembe, amiket egyébként is szeretek olvasni. 😊

A történet főhőse Róka (becsületes nevén Regina, de nem szereti, ha így hívják), a kilencedik osztályos lány, aki finoman szólva sem egyszerű eset. 

A szülei elváltak, ő az anyukájával egy másik városba költözött és egyúttal másik iskolába is került. Haragszik az édesapjára, de igazából az egész világra is. Viselkedésével az édesanyja helyzetét sem könnyíti meg. 

A sok változás és egy halom elfojtott sérelem az oka, hogy gyakorlatilag kívülálló az osztályközösségben is. A rajzolás az Ő világa, amelyben igazán jól érzi magát és ki tudja zárni a körülötte lévőket. A tanárai életét is megnehezíti, hiszen a dolgozatait üresen hagyja és inkább rajzolgat helyette. 

Ezért is kap maga mellé egy tanulótársat Kisherceget (Herczeg Mátyás), hogy felzárkóztassa matekból és ne kelljen évet ismételnie. A kitűnő tanuló és egyben mindenkinek megfelelni vágyó tizenegyedikes fiú elsőre szöges ellentéte a szabadszájú, sokszor csúnyán beszélő lázadó lánynak. 

De vajon hogy alakul a kapcsolatuk a heti egy alkalomnyi találkozójuk hatására?

Igen, igen jól olvastátok: Róka – Kisherceg. Micsoda párhuzam! 

Saint-Exupéry ikonikus művének szereplői nem véletlenül köszönnek vissza a regényben. A Szelídíts meg! főhőseinek nevei is csakugyan szimbolizálják a világhoz és az egymáshoz fűződő kapcsolatukat. Ezen kívül a Kis hercegből még több párhuzammal is találkozhatunk. 

A nem szokványos romantikus szállal átszőtt ifjúsági regényt szívből ajánlom mindenkinek, aki nyitott a témára.
- M -   


Megjegyzések