Eco és a nagy kísérlet: A rózsa neve

Mivel minden szentnek maga felé hajlik a keze, így egy menő könyvtár kerül a látóterünkbe a mai ajánlóban. Kedves Olvasóm, el kell, hogy keserítselek, Sean Connery igéző arca és színészi játéka csak egyetlen réteget tud visszaadni abból, amit a könyv elénk tár. Ha szereted a középkorban játszódó krimit, elragadott Ken Follett világa, akkor ez a te filmed! Egy szerzetesi közösségben sorra történnek a gyanúsabbnál gyanúsabb halálesetek. Vilmos, a bölcs, daróc ruhás Sherlock Holmes és Adso, a zöldfülű, fiatal szerzetes párosa elképesztően izgalmas nyomozást folytat. Körülöttük pedig feltárul a kolostor és egy páratlan könyvtár színekkel és intrikákkal teli világa. A szöveghez azonban vértezd fel magad! Mert irodalomtudományi nehézbombázó. Az olasz Esterházy Péter (kettejüknek még a halála is válhatatlan egymástól) jól feladja a leckét. Ritkán esik meg olyan, hogy egy szerző részletes értelmezési instrukciót ír a saját regényéhez. Amolyan használati utasítást, mert ebben a

Lélekvándorlás, testcsere, mystic fantastic, avagy David Levithan: Egy másik nap



Egy korábbi bejegyzésben olvashattok  a Nap nap után című filmről és könyvről. Bevallom, hogy a  könyvsorozat második részével sikerült először megismerkednem, melynek címe Egy másik nap. Tudom, tudom, sokakban felmerül a kérdés, hogy miért kezdené egy könyvmoly a sorozat második részével!? A helyzet az, hogy a könyvtárban pont az a kötet volt bent, és kicsit utánajártam a történetnek és nyugodt szívvel álltam neki. Miért? Azért mert, ebben a könyvben a Nap nap után sztorija olvasható, csak a lány, Rhiannon szemszögéből. 

Rhiannonnak minden nap egyforma. Felkel, iskolába megy, minden idejét barátjával, Justinnal tölti. A srác nem könnyű eset, temperamentumos és nehéz természetű, Rhiannon minden erejével azon van, hogy megfeleljen neki. Egy nap mintha a fiút kicserélték volna, kedves, gyengéd, megértő. Ellógnak a suliból és az óceánnál töltik az időt. Rhiannon végre boldog, igazán boldog. Másnap Justin nem emlékszik semmire. Mi történhetett? A lány magyarázatokat keres és próbál újabb tökéletes napokat vagy pillanatokat megélni Justinnal, de valahogy nem sikerül. Egy nap egy idegen azt mondja neki, hogy az a Justin, akivel együtt töltötte azt a csodálatos napot, igazából nem is a barátja volt. Valaki más, valaki, aki Justin testében volt. 

Nagyon tetszett és ha nem tudom, hogy ez egy trilógia második része, akkor is simán megállja a helyét, mint egy különálló mű. Levithan nagyon jól megragadta a lényeget, mégpedig azt a vívódást, mely lejátszódik Rhiannonban. Tetszett, hogy a lány nem zárkózott el az újtól, a változástól, hanem kalandként és lehetőségként élte meg és közben ő maga is változott. Összességében egy nagyon szép szerelmes regény, és alig várom, a befejező kötetet - Majd egy nap - mely várhatóan a hónap végén jelenik meg.


„Itt van a vége.  De a kezdete is. 
Minden pillanat.  Minden nap. 
Most végződik, és most kezdődik.”



- D

Idézet: Levithan, David: Egy másik nap. Szeged : Maxim Kvk., 2016. 332. oldal 


Megjegyzések