Eco és a nagy kísérlet: A rózsa neve

Mivel minden szentnek maga felé hajlik a keze, így egy menő könyvtár kerül a látóterünkbe a mai ajánlóban. Kedves Olvasóm, el kell, hogy keserítselek, Sean Connery igéző arca és színészi játéka csak egyetlen réteget tud visszaadni abból, amit a könyv elénk tár. Ha szereted a középkorban játszódó krimit, elragadott Ken Follett világa, akkor ez a te filmed! Egy szerzetesi közösségben sorra történnek a gyanúsabbnál gyanúsabb halálesetek. Vilmos, a bölcs, daróc ruhás Sherlock Holmes és Adso, a zöldfülű, fiatal szerzetes párosa elképesztően izgalmas nyomozást folytat. Körülöttük pedig feltárul a kolostor és egy páratlan könyvtár színekkel és intrikákkal teli világa. A szöveghez azonban vértezd fel magad! Mert irodalomtudományi nehézbombázó. Az olasz Esterházy Péter (kettejüknek még a halála is válhatatlan egymástól) jól feladja a leckét. Ritkán esik meg olyan, hogy egy szerző részletes értelmezési instrukciót ír a saját regényéhez. Amolyan használati utasítást, mert ebben a

A női megérzés működik?! - Agatha Christie választ ad rá


A krimi koronázatlan királynőjéről, Agatha Christie-ről valószínűleg hallottatok már, akár olvastatok is tőle valamit. Történetei többségében Miss Marple vagy Hercules Poirot nyomoz. Személy szerint Miss Marple a kedvencem, így főleg olyan köteteket olvastam eddig, amikben az idős hölgy szerepel. Persze akadt már a kezembe egy-két Christie könyv, melyben Poirot nyomoz, de mindig is zavart, hogy ő egy hivatásos nyomozó, zseni, amit folyton hangoztat és nincs a karakterében semmi rejtélyes. Ez most talán megváltozik? Lehet...

Egyik délután takarítás közben kezembe akadt egy nagyon régi, anno 49,-Ft értékű, kicsit megsárgult Christie kötet, Gloriett a hullának. 


Mindent eldobtam és olvasni kezdtem a fülszöveget:

„-… Az a megbízatásom, hogy megrendezzek egy gyilkosságot. Hűha, izgalmas.
Poirot nagyot nézett. Hmmm, Poirot. Hát jó, még az is lehet, hogy jó lesz. Olvasom tovább. 👀
- Na, nem igazi gyilkosságot – nyugtatta meg Mrs. Oliver. – Holnap itt nagy kerti mulatság lesz, és újdonságképpen műsorra tűznek egy társasjátékot is. Amit én rendezek. A címe: Hol a hulla?
- És hogy megy ez a játék?
- Természetesen van egy áldozat. Vannak rejtjelek, és vannak gyanúsította… Fél korona a belépti díj, és aki benevez, annak meg kell találnia az áldozatot és a gyilkos fegyvert, ki kell találnia, hogy ki a gyilkos és mi volt a gyilkosság indítéka.
- Tehát azért hívatott, hogy segítsek önnek megrendezni ezt a játékot? – Poirot nem próbálta kiereszteni a hangjából a felháborodott szemrehányást.
- Még mit nem? Azt én magam is elintézem. Nem, én egészen más okból kérettem ide. Meglehet, hogy egyszerűen bolond vagyok, de attól tartok, valami itt nincs rendben. Ez az, amit önnek kell kideríteni. Egyre inkább úgy érzem, mintha távirányítanának… mintha fel akarnának használni valamire. Bolondnak tarthat, ha úgy tetszik, de én csak azt mondhatom, hogy egy csöppet sem lennék meglepődve, ha holnap műgyilkosság helyett igazi gyilkosság történne.” 

Vajon bejön Ariadne Oliver megérzése? Annyira kíváncsi vagyok. Na jó, befejezem a takarítást és jön a jól megérdemelt pihenés. Klasszikus krimit olvasok, mégpedig Poirot-tal a főszerepben. 😀

A sztoriban van egy hatalmas kastély, egy még annál is nagyobb parkkal, amit a gloriett tör meg. Ez egy klasszicista épület, fehér, görög templomocska, oszlopokkal. Fontos ez az építmény, elég sok vita van körülötte és még a címben is szerepel, tuti itt lesz valami.🤔 

Adott egy játék, a vendégsereg, egy nyomozó és egy női megérzés (ami sosem csal). Igen, volt gyilkosság, tehát bejött Mrs. Oliver előérzete. Hercules Poirot nyomozásba kezd, amit nehezít a játék és a sok-sok gyanúsított, azonban ez sem fog ki a kicsi belgán.
Örülök, hogy engedtem a csábításnak és elolvastam ezt a kötetet. Izgalmas, fordulatos, és még a nyomozó sem zavart. 😉


A könyv több fordítást és kiadást is megélt, így találkozhatunk vele Gyilkosvadászat, illetve A Greenshore-gloriett címen is. Nemcsak a címekben és a borítókban történt változás, hanem a tartalom is bővült. Ha kíváncsi vagy, keresd meg könyvtárunkban a krimik között!



Jól olvasást kíván: - D -




Megjegyzések