Eco és a nagy kísérlet: A rózsa neve

Mivel minden szentnek maga felé hajlik a keze, így egy menő könyvtár kerül a látóterünkbe a mai ajánlóban. Kedves Olvasóm, el kell, hogy keserítselek, Sean Connery igéző arca és színészi játéka csak egyetlen réteget tud visszaadni abból, amit a könyv elénk tár. Ha szereted a középkorban játszódó krimit, elragadott Ken Follett világa, akkor ez a te filmed! Egy szerzetesi közösségben sorra történnek a gyanúsabbnál gyanúsabb halálesetek. Vilmos, a bölcs, daróc ruhás Sherlock Holmes és Adso, a zöldfülű, fiatal szerzetes párosa elképesztően izgalmas nyomozást folytat. Körülöttük pedig feltárul a kolostor és egy páratlan könyvtár színekkel és intrikákkal teli világa. A szöveghez azonban vértezd fel magad! Mert irodalomtudományi nehézbombázó. Az olasz Esterházy Péter (kettejüknek még a halála is válhatatlan egymástól) jól feladja a leckét. Ritkán esik meg olyan, hogy egy szerző részletes értelmezési instrukciót ír a saját regényéhez. Amolyan használati utasítást, mert ebben a

Ki kopog? - Marék Veronika gesztenye-hőse



Marék Veronika Kippkopp meséi generációk óta a gyerekek kedvence. Történeteinek egyszerűsége és nagyszerűsége a mai kicsiket is elbűvöli, hiszen arról szól, amit magunk körül látunk a parkban, a kertben az udvaron. Katicák 🐞🐞🐞, cinegék 🐦🐦🐦, fák 🌳🌳🌳, füvek 🌱🌱🌱, virágok 🌸🌹🌼. Óriási gesztenyefák, aminek a terméséből minden ősszel kukacot, macit, embert készítünk. Nem kell hozzá más, csak néhány fogpiszkáló. S miközben készül, megtelik élettel, érzelmekkel, megoldandó feladatokat kap, kalandok részesévé válik.

Nem véletlen tehát, hogy a sorozat első kötete, a Kippkopp a fűben, éppen ősszel került a kezünkbe, és azonnal sztár lett. Színes, kifejező képek, öregbetűs, könnyen és gyorsan olvasható, egyszerű, lényegre törő nyelvezettel megírt mondatok. Pont annyi információ, ami a kicsik türelmét még nem teszi próbára. Nekik szól, akik felébrednek, és rögtön játszópajtás után néznek, mert unatkozni senki sem szeret. Kippkopp hamar barátra talál, akinek újbóli megtalálásáért kalandokba keveredik, miközben megismerkedik a rét lakóival.
A belső borítón található képek megnevezéssel együtt rögtön feladatként is szolgálnak a kis felfedezők számára, hiszen minden oldalon el van rejtve egy közülük.

Remek folytatás a Kippkopp a hóban ❄⛄című történet. Mire lecseng az első történet iránti rajongás, már meg is érkezik a tél, megtanítva bennünket arra, hogy vigyázni kell a madarakra, etetni őket, hogy kibírják a hideg telet. Kippkopp ezúttal a hóban kalandozik, és sikeresen eljut a cinegék fájához, hogy eleséget vigyen nekik.

A Kippkopp karácsonya a 80-as, 90-es években születettek ízes-szagos gyönyörű karácsonyi emlékeit idézi.🎄🎇 A képeken látott díszek annak idején minden karácsonyfán ott lógtak a szaloncukrok és habkarikák társaságában. Ahogy kinyílik a szoba ajtaja, már halljuk is a Csendes éj bakelit lemez ropogását, és a nyomában felhangzó gyerekkórus szopránját. Közben Kippkopp megtanul várni, figyelni, rácsodálkozni, hogy aztán megünnepelhesse kis barátaival a saját karácsonyát.

A sorozat következő két részében (Kippkopp és Tipptopp, valamint a Kippkopp gyerekei) a gesztenyegyerek felnő. Tipptopp, a gesztenyelány érkezésével hősünk társra talál, az ősz beköszöntével pedig szülővé válik. Ez nem kevés bonyodalommal jár, mert a Kipikopik nekivágnak a világnak, hogy megtalálják a saját nevüket, és ezzel önmagukat, és még egy áradást is át kell vészelnie a családnak.

Kippkopp és a hónapok néhány évvel a sorozat sikere után született, és sokat segít abban, hogy gyerekeinkkel az évszakokról beszélgessünk.


Sok évet kellett várni a folytatásra, 2008-ban és 2016-ban jelent meg az utolsó két kötet. Kippkopp, hol vagy? című történetben, öreg barátunk újabb kalandba keveredik, amikor egy nagy szél elsodorja a családjától. A Kippkopp és a többiek pedig három mesét tartalmaz, amelyek a vijjogó bagolyról, az ugrabura nyúlról, és a mérges mókusról szólnak.

      

A sorozat egyes részei az ajánlóban szereplő címekre kattintva videó formátumban érhetők el. 🎥📺 2-3 éves kortól ajánlott, pompás (esti) mese kicsiknek, és kicsit nagyobbaknak. 👶👧

-K-


Megjegyzések